SvijetVijesti

Britanski kralj Charles i njegova supruga Camilla danas u Njemačkoj, prvoj državnoj posjeti inostranstvu




Britanski kralj Charles Treći danas stiže u posjetu Njemačkoj, prvu posjetu inostranstvu od dolaska na tron.


Charles je prvobitno trebalo da posjeti Francusku, a potom Njemačku, ali je posjeta Francuskoj odložena zbog protesta u toj zemlji. London i Pariz su se dogovorili da posjeta kralja Francuskoj bude kasnije.

Britanski kralj i kraljica supruga Camilla boraviće u Njemačkoj do 31. marta. Par će biti dočekan uz vojne počasti kod Brandenburške kapije. To će biti prvi put da se takav doček gosta održava kod spomenika Berlina.

Možda će Vas zanimati i:

Charles i Camila će potom biti gosti banketa u predsjedničkoj palati u znak proslave bilateralnih prijateljskih odnosa.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, koji će pratiti monarha tokom njegovog putovanja, opisao je kraljev dolazak kao “važan evropski gest”.

Britanski kralj će u četvrtak održati govor u njemačkom parlamentu i sastati se sa ukrajinskim izbeglicama. Steinmeier kraljevski par će potom posjetiti njemačko-britansku vojnu jedinicu u regionu Brandenburg, zapadno od Berlina.

Kralj će u petak otputovati u Hamburg, gdje se očekuje da će posjetiti projekat obnovljive energije.

U Hamburgu će kralj položiti vijence i na crkvu Svetog Nikole, porušenu tokom Drugog svetskog rata i od tada pretvorenu u spomen obilježje.

Upisaće se i u gradsku “Zlatnu knjigu”, koju je već potpisao 1987. tokom posjete sa svojom prvom suprugom, princezom Dianom, dok je bio princ od Walesa.

Kraljica Elizabeth Druga boravila je u Njemačkoj 2015. godine za vrijeme kancelarke Angele Merkel. Njena posjeta sa suprugom, princom Philipom izazvala je veliki entuzijazam u Njemačkoj.



Izvor
federalna.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button