PolitikaSvijet

Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju u ‘strateškom potezu odvraćanja Pjongjanga’







Američki nosač aviona “Ronal Reagan” stigao je u Južnu Koreju u petak prvi put nakon skoro pet godina, uoči zajedničkih vježbi demonstracije sile usmjerenih prema Sjevernoj Koreji s njenim nuklearnim arsenalom, prenosi AFP.

Američki nosač aviona na nuklearni pogon “Ronald Reagan ” i brodovi iz njegove udarne grupe pristali su u južnom lučkom gradu Busanu, u sklopu nastojanja Seula i Washingtona da više američkog strateškog vojnog arsenala djeluje u regiji.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će pojačati zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama, nakon godina neuspjele diplomatije sa Sjevernom Korejom pod njegovim prethodnikom.

US aircraft carrier arrives in South Korea as warning to North | The News Singapore

– Raspoređivanje nosača aviona “Ronald Reagan” u Busan pokazuje snagu saveza Južne Koreje i SAD-a – rekao je zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane za AFP.

Posjeta ima za cilj “odvraćanje od nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje”, dodao je zvaničnik.

Pjongjang je ove godine izveo rekordne brze testove oružja, a ranije ovog mjeseca revidirao je svoj nuklearni zakon, uvodeći doktrinu “prvog udara” i obećavajući da nikada neće odustati od nuklearnog oružja.

Američka mornarica saopćila je da nosač u posjeti Južnoj Koreji prate dva broda iz njene udarne grupe – Chancellorsville, krstarica s vođenim projektilima i Barry, razarač navođenih raketa.

SAD je ključni vojni saveznik Seula i ima oko 28.500 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji kako bi joj pružio zaštitu od potencijalnog napada iz Sjeverne Koreje.

Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button