U fokusu

Sezona je kestena, počastite se kremastom čorbom bogatom vitaminima







Kesten ne sadrži gluten pa je pogodan za prehranu  osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.
Svi minerali koji se u njemu nalaze, ostaju tu i nakon kuhanja. U deset srednje velikih kestena ima oko 200 kalorija. U odnosu na ostale orašaste plodove kesten ima manje kalorija.
Dobro je kombinovati različite načine pripreme, s obzirom na to da će pečeni kesten biti bogatiji vitaminima, a kuhani mineralima.

Napravite čorbu od kestena

Za čorbu od kestena i karfiola potrebno vam je 500 grama kestena, dvije kašičice maslinovog ulja, dvije prase, tri čehna bijelog luka, 500 grama karfiola, šest šoljica vode, grčki jogurt ili kiselo vrhnje i dvopek (po želji).

Kestene prepolovite, stavite ih u lonac, prekrijte vodom i pustite da voda provri. Polako kuhajte 15-20 minuta dok se ljuskica kestena ne počne odvajati. Procijedite kestene i dok su još topli maknite im ljuskicu i ostavite oguljene kestene sa strane.

Zatim zagrijte ulje u loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte narezani poriluk i usitnjeni češnjak, miješajte 4-5 minuta dok poriluk ne omekša. Dodajte karfiol i kuhajte miješajući oko tri minute. Dodajte vodu, prekrijte poklopcem i pustite da provri. Smanjite temperaturu, poklopac odmaknite na pola i pustite da se kuha oko 20 minuta ili dok karfiol u potpunosti ne omekša.

Ugrubo nasjeckajte 1/2 šoljice kestena. Ostatak kestena dodajte u lonac i sve zajedno kuhajte oko dvije minute. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte so, biber i začinite po želji te na samom kraju dodajte preostale usitnjene kestene i malo grčkog jogurta ili vrhnja, a po želji možete dodati i dvopek.

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button