Ljudi koji izbjegavaju jesti meso su lošijeg psihičkog zdravlja od onih koji ga jedu, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Critical Reviews u Food Science and Nutrition.
“Izbori prehrane bili su snažan pokazatelj društvene klase i odabira partnera još od doba antike. Prema tome, ono što jedemo i kako jedemo sastavni su dio našeg identiteta i direktno utječu na naše zdravlje fiziološkim, socijalnim i psihološkim putevima”, objasnila je autorica studije Urska Dobersek, docentica s Univerziteta u Južnoj Indiani.
Stoga, obzirom na dramatičan porast vegetarijanaca i mentalnih bolesti u posljednja dvije decenije, bilo je nužno ispitati odnosa konzumiranja ili izbjegavanja jedenja mesa i mentalnog zdravlja, tvrdi Dobersek.
Istraživači su pregledali 18 prethodnih studija o povezanosti između konzumiranja mesa i psihičkog zdravlja (koje je suženo na depresiju, anksioznost, samopovređivanje, percepciju stresa i kvalitetu života.) Istraživanja su uključivala 149.559 konzumenta mesa i 8.584 vegetarijanaca iz Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Okeanije.
Istraživači su otkrili jasne dokaze da su oni koji su se suzdržali od konzumiranja mesa imali višu stopu ili rizik od depresije, tjeskobe i samopovređivanja u odnosu na one koji to nisu činili.
Dobersek je također navela u istraživanju kako neki pojedinci koji se bore s mentalnim bolestima mogu promijeniti svoju prehranu kao oblik samoliječenja.
Potom kako stroga vegetarijanska prehrana može dovesti do nedostatka hranjivih sastojaka koji povećavaju rizik od mentalnih bolesti te da mnogi pojedinci s poremećajima prehrane koriste vegetarijanstvo kao “pokrivač” da sakriju svoju bolest. Također je pojasnila da pojedinci koji su izrazito osjetljivi na životinje mogu kao rezultat toga postati vegetarijanci.