Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle nijedan obrok. Rado ga sami mijesimo i pečemo, od njega pravimo tost, ili od njega pravimo prženice.
Nekima je on bolji prilog uz meso i ribu od bilo kojeg priloga koji serviramo. Istini za volju, nekad baš prija da zagrizemo tu hrskavu koricu… Ipak, količina ugljenih hidrata često hljeb čini nezdravom namirnicom, a pogotovo ako govorimo o bijelom hljebu, onim napravljenim od bijelog brašna – jedne od tri bele prehrambene opasnosti.
Ako ste ljubitelj bijelog hljeba, evo razloga zbog kojih je poželjno da ga izbacite sa jelovnika.
Izgubićete kilograme izazvane zadržavanjem vode
Hljeb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrane na telu se primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije riječ o instant mršavljenju, nego o gubitku vode koja se sakuplja u tijelu. Tijelo, naime, skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.
Više nećete stalno biti gladni
Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je beli hljeb pun, u organizmu izazivaju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i želju za hranom zbog čega se gojimo.
To ne znači da iz prehrane morate u potpunosti da izbacite hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hleb zamijenite onim napravljenim od celovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi, piše Živim.hr.
Energija će vam porasti, a probava se poboljšati
Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad crijeva i probavu. Takva hrana izaziva zatvor i druge probleme sa probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz svakodnevne prehrane i umesto njega uvedete ritual konzumacije cjelovitih žitarica, probava se normalizuje.
Izvor: 6yka.com