Zaustavit ćete tako truljenje krompira i propadanje hrane.
Krompir je namirnica koja se može jesti svaki dan u različitim oblicima, a dobar je za zdravu prehranu. Ali kako pravilno spremiti krompir da se ne bi pokvario nakon dvije sedmice?
Trebali biste krompir spremati u hladan i mračan prostor jer zbog svjetla i vrućine postat će zelen i gorak. Najbolja mjesta za spremanje su smočnica, ormar, podrum ili garaža.
Iako krompir treba malo hladniju temperaturu, nemojte ga spremati u hladnjak. Hladnoća će dovesti do mijenjanja krompirove škrobi u šećer te će se promijeniti okus i boja. Krompir držite suhim i što dalje od luka!
Voda i vlaga potiču klijanje pa se krompir brže kvari i trune. Plinovi iz luka također prouzročuju brže truljenje, propadanje i klijanje.
Nemojte micati klice iz krompira sve do pripreme za kuhanje da biste zaustavili ranije propadanje i održali krompir tvrdim i zrelim.
Izvor: Večernji.hr