Arhiva

Talijansko istraživanje potvrdilo kako tjestenina ne deblja










Nova talijanska studija objavljena u časopisu Nutrition and Diabetes otkrila je vezu između konzumacije tjestenine i tjelesne mase…

Nova talijanska studija objavljena u časopisu Nutrition and Diabetes otkrila je vezu između konzumacije tjestenine i tjelesne mase. U istraživanju je sudjelovalo 23 500 ispitanika različite dobi i socijalnog statusa, a bilježile su se njihove prehrambene navike i uspoređivale s indeksom tjelesne mase i omjerom struka i bokova.

Rezultati su iznenađujući, a pokazuju negativnu povezanost između količine pojedene tjestenine i pretilosti. Drugim riječima, što su ispitanici jeli više tjestenine, vjerojatnost da će imati problema s viškom kilograma je padala.

Možda će Vas zanimati i:

Ovi su rezultati u sukobu s tradicionalnim vjerovanjem da tjestenina deblja. Čak su i Talijani, poznati ljubitelji tjestenine, zbog tog vjerovanja u zadnje vrijeme smanjili konzumaciju. Moderna dijeta koja propagira nizak udio ugljikohidrata i visok udio proteina potisnula je ovu namirnicu s jelovnika, a poznata je njezina nezamjenjiva uloga u prehrani ljudi s tog područja još od doba srednjeg vijeka.

Naučnici nisu mogli objasniti rezultate ovog istraživanja, međutim, nagađaju kako je vezu između unosa tjestenine i vitke linije moguće objasniti činjenicom da se uz tjesteninu poslužuju namirnice za koje je poznato da su korisne kod mršavljenja poput rajčica, luka, češnjaka i maslinova ulja.

Prijedlozi pripreme

Ukoliko ste i dalje zabrinuti za svoju liniju zbog konzumacije tjestenine, odmaknite se od klasičnih umaka i počnite ju pripremati na drukčiji način – u salatama. Idealna brza, lagana i zdrava jela s tjesteninom su i takozvane hladne salate, odnosno tjestenina sa svježim povrćem, prelivena dresingom na bazi kiselog vrhnja ili jogurta.

Poigrajte se salatama od svježeg povrća – dodajte zelenu salatu, radič, rikulu ili matovilac te ih kombinirajte s rajčicom, paprikom, krastavcima, kupusom ili ribanom mrkvom, a kalorijsku vrijednost povećajte dodatkom avokada, maslina, tunjevine, mozzarelle, feta sira ili mirisnih i mekih sireva s plemenitim plijesnima. Salatama možete dodati i konzervirane mahunarke za više vlakana i proteina. Preljeve za salate pripremite od ulja i octa ili soka citrusa (u omjeru 3:2 u korist ulja), a ovoj bazi možete dodati malo čvrstog jogurta, senfa ili svježeg začinskog bilja. Prije posluživanja salate možete posipati s orašastim plodovima i sjemenkama, poput oraha, indijskih oraščića, bućinih ili suncokretovih sjemenki.

Danas imamo dostupne tjestenine od različitih cjelovitih žitarica poput heljde i prosa ili pak konopljinog brašna ili pak imamo tjesteninu u bojama popvrća poput mrkve i špinata ili crnu tjesteninu sa sipom, a radi se o nutritivno i gastronomski vrlo zanimljivim namirnicama.

Izvor: Zdravobudi.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button