Valter TuzlanskiZanimljivosti i zabava

Sipate mlijeko u kafu? Šta na to kažu naučnici?







Nije tajna da kafa za većinu ljudi na svijetu predstavlja onaj mali, svakodnevni luksuz. Kafa je savršen izgovor za druženje s prijateljima, poboljšava nam fokus, hrani dušu, a miris i okus su božanstveni.

Naučna istraživanja pokazala su da nas čak i sam miris kafe razbuđuje, a sretna vijest za fanove je da kafa donosi i značajne benefite za zdravlje. Kafa je izvor antioksidansa, a ako ju popijete prije vježbanja, poboljšava izgaranje masti.

Možda će Vas zanimati i:

Sada je nova studija pokazala da bi tek malo mlijeka s proteinom u kafu moglo još pojačati koristi za zdravlje, piše Science Alert.

Istraživači sa univerziteta u Kopenhagenu posmatrali su kako antioksidansi polifenoli reaguju s aminokiselinama, sastavnim elementima proteina. Otkrili su kako kombinacija polifenola i aminokiselina donosi dvostruko veći učinak u borbi protiv staničnih upala u usporedbi sa samim polifenolima.

Polifenoli se nalaze u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, voće i povrće, crveno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, neki polifenoli, pokazuju ranije studije, mogu prevenirati ili usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi naše tijelo od bolesti.

Vjeruje se da to čine tako što kontroliraju upale, kompleksne reakcije imunološkog sistema. Upale pomažu u borbi protiv zaraza, no ako se pravilno ne kontrolišu mogu izazvati dijabetes tipa II, Alzheimerovu ili Parkinsonovu bolest.

Autori nove studije uspješno su pokazali da se polifenoli vežu za proteine u kafi s mlijekom.

“Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina također odvija u nekim napicima koje smo proučavali. Reakcija se zapravo događa toliko brzo da ju je teško izbjeći u svim namirnicama koje smo dosad proučavali”, kaže naučnica i koautorica studija, Marianne Nissen Lund.

“Zanimljivo je što smo sada vidjeli kontraupalni efekt u staničnim eksperimentima. Naravno sada još više želimo shvatiti kakve su opće koristi za zdravlje. Sljedeći korak bit će proučavanje ovog efekta u životinja”, kaže imunolog i autor Andrew Williams.

Potrebno je još istraživanja kako bi naučnici shvatili što ovi rezultati znače za ljudsko zdravlje u praksi. Ova studija proučavala je samo kako jedan tip imunološkog posrednika reaguje na hemijske spojeve u laboratorijskim uslovima.

“Naši rezultati mogu se koristiti kao važna referentna tačka za daljnja istraživanja kojima se želi otkriti kako regulisati razne metaboličke, neurološke ili imunološke bolesti”, zaključuju istraživači.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button