Vijesti

Kosovo pred vanrednim izborima










Ustavni sud Kosova odlučio je da je izbor Vlade Avdullaha Hotija 3. juna bio neustavan, jer je za nju glasao zastupnik prethodno osuđen na zatvorsku kaznu, što dovodi Kosovo pred vanredne parlamentarne izbore.

Ustavni sud presudio je da je glasanje zastupnika Etema Arifija prilikom potvrde izbora vlade u Skupštini bilo protivno Ustavu, s obzirom da je Arifi tada imao pravomoćnu presudu za krivično djelo, a njegov glas bio je presudan za formiranje Vlade, prenosi Hina, pozivajući se na portal Kosovo online.

Možda će Vas zanimati i:

Prema izvještaju Radija Slobodna Evropa, koji se poziva na saopćenje Centralne izborne komisije Kosova, Arifi je skrivao činjenicu da je pravomoćno osuđen i kandidirao se na parlamentarnim izborima, održanim 6. oktobra prošle godine, iako mu je to zakon nije dopuštao.

Rok za vanredne izbore 40 dana

Ustavni sud je, uzimajući u obzir da Vlada nije izabrana po Ustavu, konstatirao kako predsjednik Kosova raspisuje izbore, koji trebaju biti održani ne kasnije od 40 dana od dana raspisivanja.

Informaciju o odluci Ustavnog suda u ponedjeljak navečer je na Twitteru potvrdila i ambasadorica Kosova u SAD-u Vlora Citaku te napisala da će vanredni parlamentarni izbori biti održani u roku od 40 dana.

Aktuelna Vlada ostat će na dužnosti do izbora nove vlade Kosova.

Hotijeva Vlada formirana je nakon što je srušena vlada Albina Kurtija, a na zahtjev Hotijevog Demokratskog saveza Kosova, koji je bio Kurtijev koalicijski partner.

Upravo se Kurti žalio Ustavnom sudu Kosova, tražeći njegovo mišljenje o tome je li Hotijeva Vlada izabrana na legalan način.

Izvor: Balkans.aljazeera.net



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button