SvijetVijesti

Jedna od najpoznatijih palestinskih aktivistica Ahed Tamimi puštena kao dio razmjene zarobljenika










Istaknuta palestinska aktivistica Ahed Tamimi bila je među 30 palestinskih zatvorenika, koji su pušteni iz izraelskih zatvora u srijedu kasno navečer.

Novinska agencija Wafa citirala je Komisiju palestinskih zatvorenika koja je rekla da je 15 žena i 15 mladića pušteno iz izraelskih zatvora. Katar je dao nešto drugačiji raspored, od 14 žena i 16 maloljetnika.

Svi oslobođeni, s izuzetkom jedne osobe, uhapšeni su nakon 7. oktobra i početka novog sukoba između Hamasa i Izraela.

Tamimi, 22-godišnja Palestinka sa Zapadne obale, uhapšena je prije otprilike tri sedmice nakon objava na društvenim mrežama.

Tamimi je postala ikona palestinske borbe sa 16 godina nakon što je zatvorena zbog šamaranja izraelskog vojnika. Odslužila je kaznu od osam mjeseci u izraelskom zatvoru, a nakon puštanja na slobodu otišla je na “pobjedničku turneju,” obilazeći Evropu i Bliski istok.

Također je u srijedu puštena na slobodu Suhir Ismail Musa Barghouti žena stara 64 godine koju je Izrael optužio da je član Hamasa, ali nije navedeno za šta je optužena. Ona je najstarija žena koja se nalazila na listi palestinskih zarobljenika u izraelskim zatvorima koji bi mogli biti pušteni.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button