Svijet

Huti naredili amerčkim i britanskim državljanima da napuste Jemen










Jemenske vlasti Huta naredile su američkom i britanskom osoblju Ujedinjenih nacija i humanitarnih organizacija sa sjedištem u Sanaai da napuste zemlju u roku od mjesec dana, navodi se u dokumentu, a saopćio je zvaničnik Huta u srijedu.

Odluka je uslijedila nakon što Sjedinjene Države i Britanija, uz podršku drugih zemalja, napadaju vojne ciljeve proiranske grupe koja napada komercijalne brodove u Crvenom moru za koje se tvrdi da su povezani s Izraelom.

Američka vlada prošle je sedmice također vratila jemensku grupu na listu terorističkih grupa, dok Washington pokušava zaustaviti napade na međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti tvrde da izvode napade u znak solidarnosti s Palestincima dok Izrael napada Gazu.

– Ministarstvo želi naglasiti da morate obavijestiti zvaničnike i radnike s američkim i britanskim državljanstvom da se pripreme za napuštanje zemlje u roku od 30 dana – navodi se u pismu koje je ministarstvo vanjskih poslova Huta poslalo vršiocu dužnosti humanitarnog koordinatora UN-a u Jemenu, Peteru Hawkinsu.

U pismu je također naloženo stranim organizacijama da ne angažuju američke i britanske državljane za operacije u Jemenu.

Glavni pregovarač Huta, Mohammed Abdulsalam, potvrdio je za Reuters autentičnost pisma.

Ured Hawkinsa, koji je i sam britanski državljanin, nije odgovorio na zahtjev za komentar. Ambasade SAD i Velike Britanije u Jemenu nisu odmah odgovorile na molbu za komentar.

Pokret Huti kontrolira veći dio Jemena nakon skoro decenijskog rata protiv koalicije koju podržavaju SAD i Saudijska Arabija. Rat je išao u zastoj jer su borbe uglavnom prestale, ali obje strane nisu uspjele da obnove formalno primirje uz posredovanje UN-a.

Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice pokrenuli su desetke zračnih napada širom Jemena u znak odmazde za napade Hutija jer su kontejnerski brodovi bili prisiljeni skrenuti iz Crvenog mora, najbrže teretne rute iz Azije u Evropu.

Američke i britanske snage u utorak su napale podzemno skladište Huta, kao i raketne i nadzorne kapacitete, saopćio je Pentagon.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button