Zanimljivosti i zabava

Mila majko… Naši su preci na čudne načine liječili mamurluk










Elizabeth Archibald već neko vrijeme vodi blog Ask The Past, a nedavno je objavila knjigu istog naslova u kojima je iznijela niz urnebesnih stvari iz prošlosti. Obzirom da je pred nama vikend, donosimo vam dio u kojem je opisala kao su izgledali partyji u prošlosti. Nismo sigurni da bi bilo što od navedenog htjeli probati.

Kako piti pivo? (1623. godina)

I oni su znali da je pivo najbolje piti hladno, ali su imali posebno upozorenje za  pivo koje je previše gorko.

Možda će Vas zanimati i:

“Moždane vijuge bi se mogle začepiti od čudnih isparavanja”, napisala je Archibaldova u svojoj knjizi.

Kako na brzinu napraviti koktel? (1658. godina)

Sigurno niste sretni kad dođete u neku stranu zemlju i ne znate što bi pili, a nigdje ne poslužuju nešto što inače pijete kod kuće. “Party animals” iz davnina su to odavno shvatili i smislili su ubojiti recept ‘za ponijeti’, a ide ovako: četvrtinu boce napunite vodom, zatim stavite šest žlica čistog alkohola, 25 grama šećera i malo ružmarina. Malo prokuhajte i popijte.

Kako pripremiti ‘kokošje pivo’? (1697. godina)

Prema našim precima, ovo nije alkohol, već piće za pijuckanje. Pripremite se za recept:

skuhajte 30 litara piva i ubacite dva kilograma grožđa, dva muškatna oraščića i dvije kokoši. Držite u poklopljenoj bačvi dva tjedna. Nakon toga napunite bocu i u svaku ubacite malo limunove korice, malo đumbira i šećera. Nakon toga neka stoje još dva tjedna i to je to – dobili ste kokošje pivo. Nejasno je možete li se od toga napiti. Tko je hrabar, može probati.

Kako se otrijezniti? (1612. godina)

Popijte sok ili čaj od stolisnika. Ako vam to ne pomaže, pojedite svinjsku moždinu. Ako ni to ne ide, onda se vinskim octom zalijte intimne djelove tijela.

Kako spriječiti mamurluk? (1653. godina)

Prije nego počnete piti popijte veliki gutljaj običnog ulja kojeg stavljate u salatu. Archibaldova u knjizi navodi kako su ljudi iz prošlosti objasnili:

“Kad počnete piti ulje će isplivati iznad alkohola i tako spriječiti da alkoholne pare dođu do mozga. Da bi recept bio uspješniji, nakon što popijete ulje popijte i nešto mlijeka.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button