BiH

Počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH: Svojim doprinosom obezbijedili opstanak jedinstvene BiH (FOTO)










Odavanjem počasti, polaganjem cvijeća i učenjem hatma-dove poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je započelo obilježavanje 11. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga BiH i 24. godišnjice formiranja Armije Republike BiH.

Tim povodom su na mezarju Kovači brojne državne, federalne, kantonalne i općinske delegacije, boračka i druga gradska udruženja i organizacije, nakon intoniranja himne BiH, položile cvijeće na spomen-mezarje Kovači.

U okviru vjerskog programa, nakon polaganja cvijeća, kod mezarja prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića hatma-dovu proučili su učači Vojnog muftijstva Ministarstva odbrane BiH i učenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Zahvaljujući hrabrom angažmanu pripadnika Armije RBiH danas je BiH jedinstvena, rekao je general major Senad Mašović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OS BiH).

– Danas na Kovačima i drugim šehidskim mezarjima širom BiH obilježavamo 24. godišnjicu formiranja Armije RBiH koja je svojim doprinosom obezbijedila opstanak jedinstvene BiH. Danas se sjećamo, sa dužnim pijetetom, svih poginulih i svih pripadnika Armije RBiH koji su svojim doprinosom obezbijedili opstanak jedinstvene BiH i danas se sjećamo svih naših pripadnika koji su, svaki na svoj način, pokazali da su ustvari heroji BiH. Zahvaljujući tom angažmanu mi danas imamo jedinstvenu BiH i što je vrlo bitno – imamo jedinstvene Oružane snage BiH koje su svojim radom jedna od najznačajnijih parametara za punopravno članstvo BiH NATO – rekao je Mašović.

Formiranje Armije RBiH, kako je rekao, bila je “najbitnija stvar za opstanak države BiH i preduslov za bilo šta drugo”.

– Taj opstanak države BiH je sam po sebi obezbijedio daljnji progres, rast, jačanje države BiH i naravno što je najbitnije za nas u OS BiH, formiranje jedinstvenih snaga za koje su se svojim angažmanom zalagali pripadnici Armije RBiH  – rekao je Mašović.

Na 15. april 1992. godine osnovana je Armija Republike BiH stoga se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvi front odbrane Republike, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

Armija RBiH tada je važila za zvaničnu oružanu snagu BiH za vrijeme agresije na Republiku BiH.

Da dane formiranja Armije RBiH treba obilježavati smatra i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević dodajući kako je obaveza građana obilježavati i voditi računa da se agresija kakva je bila na BiH, više nikada nikome ne dogodi.

– Ovo su dani ponosa. S ponosom obilježavamo Dan Armije RBiH jer je to bila odbrambeno-oslobodilačka i antifašistička armija. Armija koja nije činila zlodjela, koja je branila svoje građane i armija u kojoj su bili svi predstavnici naroda i narodnosti. Danas obilježavamo sjećanje na naše šehide, na našeg vrhovnog komandanta Aliju Izetbegovića čovjeka koji je izdao jednu od prvih naredbi da jedinice Armije RBiH moraju poštovati sve ženevske konvencije, o ljudskim pravima i naredio da će biti kažnjen svako ko to ne bude poštovao. Smatramo da je Armija RBiH na jedan dostojanstven način odbranila građane, civilizacijske tekovine svih naroda na ovom prostoru i izuzetna je bila čast bila takve armije – naglasio je Bukvarević.

Da je sjećanje na poginule borce Armije RBiH itekako važno i dvije decenije nakon rata rekao je komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH Senad Pajić.

– Danas se poklanjamo žrtvama i našim šehidima koji su dali svoje živote i ugradili ih u ovu državu. Na svim lokacijama, gdje su razmještene jedinice naših pukova imamo obilježavanja – naglasio je Pajić.

Podsjetio je da će centralna svečanost obilježavanja 11. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 24. godišnjice od formiranja Armije Republike BiH bit održana sutra u kasarni Rajlovac.

 

 

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button