LifestyleU fokusu

Želite povesti kućnog ljubimca na odmor u EU? Ovo će vam biti potrebno!










Vrijeme je godišnjih odmora i odlazaka na ljetovanje.

No, osim planova gdje provesti ovo ljeto, vlasnici kućnih ljubimaca moraju odlučiti još dvije stvari – da li njihovi četveronoški prijatelji idu s njima i ako da, šta je potrebno obaviti prije putovanja.

Ako svoj odmor ne vidite bez kućnog ljubimca, a odmor planirate u zemljama EU, sigurno ste se onda zapitali: “Šta je sve potrebno da ima da bi prešao granicu BiH?”

Zato smo razgovarali sa doktorom veterinarskih nauka, Ernestom Karićem koji nam je rekao šta je potrebno da vaš pas ili mačka ima da bi krenuo/la sa vama na odmor.

“Pas ili mačka moraju imati pasoš, mikro čip i vakcinu protiv bjesnila. Mora proći 21 dan od vakcinacije protiv bjesnila, a nakon toga ako pas ili mačka idu u EU, osim toga treba još i certifikat koji se izdaje kod nas, u Javnom preduzeću Gradska veterinarska služba Tuzla. Kada se prikupi sva pomenuta dokumentacija, vaš ljubimac može bez problema preći granicu u inozemstvo.” – kazao je dr. Ernest Karić, veterinar.

Ako pas već ima pasoš i ugrađen mikro čip, a od vakcine je prošlo 21 dan, onda se vadi certifikat.

“Potrebno je prije na dan se najaviti u Kantonalnu inspekciju, a onda sutradan doći kod nas. Uradi se potrebna papirologija koje poslije Kantonalna inspekcija ovjeri, tako da je u roku od 24h sve moguće završiti.” – kazao je Ernest Karić.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button