KulturaTuzla

Sjećanje na Nisveta Džanku: Tuzlanska premijera dokumentarnog filma “Kvale” stiže u BKC TK

Ulaz slobodan




Dokumentarni film “Kvale” (2023) o životu Nisveta Džanke, nakon premijere u Sarajevu, bit će prikazan i u Tuzli u okviru 4. Dana audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, koje organizuje Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Film autora Bojana Filipovića, rađenog  u produkciji FIST Sarajevo govori o životu legendarnog bh. novinara kojeg većina građana Bosne i Hercegovine pamti kao autora i voditelja tv serijala “Pozitivna geografija”.

Namjera ekipe iz produkcije FIST, koja je radila i Džankinu „Pozitivnu geografiju“, bila je da ovim filmom od zaborava sačuva sjećanje na karizmatičnog novinara čija zanimljiva životna priča završava u Tuzli, gradu gdje je proveo jedan period života i preminuo 2012. godine.

“Kvale” je nadimak Nisveta Džanke, kojeg mnogi pamte i po čuvenoj kariranoj košulji u kojoj se pojavljivao u svakoj od emisija „Pozitivne geografije”, dokumentarno-zabavnom eseju, u kojem je Džanko bilježio zanimljive trenutke iz bosanskohercegovačke svakodnevnice i malo poznate fenomene ljudskog življenja na ovim prostorima.

Za tuzlansku premijeru vrijedi istaći i to da je Nisvet Džanko, profesor geografije, te da je rat proveo u Tuzli, gdje je kasnije i radio. Za period proveden u ovom gradu Džanko je ostavio zapis u kojem kaže: „Rat proveo u Tuzli. Bio vojnik na liniji i pisao u novinama različitim. Što je bitno upoznao mentalitet tuzlanske nahije. A to nije malo“.

O njegovim počecima u dokumentarnom filmu govore prijatelji iz različiih razdoblja njegovog života. Dijelovi iz epizoda “Pozitivne geografije” dodatno obogaćuju priču i prisustvo njegovog bića u kreiranju ovog popularnog video putopisa, koji nas vodi kroz život priznatog bh. novinara koji je bio originalan u svakom smislu.

Dijelovi ovog dokumentarnog filma su snimani i u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, gdje će film „Kvale“ biti prikazan u četvrtak 26. oktobra 2023. godine sa početkom u 18.30 sati.

Ulaz na projekciju filma je slobodan.

U okviru 4. Dana audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti koji u tuzlanskom BKC-u počinju 25. oktobra bit će upriličene projekcije filmova iz bh. kinematografije za školsku populaciju, a dio programa je i panel diskusija na kojoj će se govoriti o značaju festivala u razvoju bh. turizma.

Ovu manifestaciju JU BKC TK realizuje pod poktoviteljstvom Turističke zajednice TK-a i u partnerstvu za Filmskim centrom Sarajevo i Centrom za kulturu „Ahmed Muradbegović“ iz Gradačca, gdje će također učenicima biti prikazan dio filmova iz bh. kinematog



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button