SvijetZanimljivosti i zabavaZaštita okoliša

UN-ov istraživač: Klimatske promjene mogle bi dovesti do toplotnih valova tokom cijele godine













 Dok temperature rastu u Evropi i drugim regijama, UN-ov istraživač upozorio je da klimatske promjene omogućuju sve intenzivnije i dugotrajnije toplotne valove, koji bi u nekim područjima uskoro mogli početi pogađati cijelu godinu.

Ekstremna vrućina je tema većine naslovnica posljednjih sedmica, od trenutnog toplotnog vala koji je zahvatio veći dio Evrope, do šumskih požara koji bjesne u Grčkoj, Španiji, Kanadi i na Havajima, te visokih temperatura usred zime u Južnoj Americi.

Možda će Vas zanimati i:

Toplotni valovi počinju ranije, traju duže i postaju sve intenzivniji, rekao je u intervjuu za AFP John Nairn, viši savjetnik za ekstremne vrućine pri UN-ovoj Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO).

– To je najbrža posljedica globalnog zagrijavanja koju vidimo u vremenskim sistemima – rekao je, naglašavajući da je to u skladu sa naučnim predviđanjima.

– Nauka je govorila da nam ovo dolazi. I ovdje ne staje. Samo će postati intenzivnije i češće – upozorio je on.

Jedan od razloga, objasnio je, bio je taj što se čini da globalno zatopljenje dovodi do slabljenja globalnih mlaznih struja – zraka koji struji visoko u Zemljinoj atmosferi.

Kako valovi mlazne struje postaju sporiji i valovitiji, oni omogućuju vremenskim sistemima da se duže “zadržavaju” na jednom mjestu.

– Možete doći do situacije u kojoj imate stalne toplotne valove, a vrućina samo raste i raste, jer val ne ide dalje – rekao je Nairn.

Ako pogledate planetu u cjelini, rekao je da možete vidjeti da se “ovi toplotni valovi pojavljuju u svakoj od tih istih valnih dužina širom svijeta”.

Toplotni valovi su među najsmrtonosnijim prirodnim opasnostima, sa stotinama hiljada ljudi koji svake godine umiru od uzroka povezanih s vrućinom koji se mogu spriječiti.

Više noćne temperature također znače da energija akumulirana tokom dana nema gdje otići, povećavajući temperature još više sljedećeg dana.

– Činjenica da minimalne temperature rastu brže od maksimuma stoga gura višak energije u duža razdoblja viših temperatura – rekao je Nairn.

Navodi da kako se klima nastavlja mijenjati, situacija će se pogoršavati.

Upitan šta bi se moglo učiniti kako bi se obuzdala velika vrućina, Nairn je naglasio da “svi mi imamo mogućnosti da ovo preokrenemo”.

– Moramo sve elektrifikovati i prestati sagorijevati fosilna goriva. Nije teže od toga – poručio je.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button