Zanimljivosti i zabava

Evo šta znači ono “e” pored težine na proizvodima










Na mnogim proizvodima koje svakodnevno konzumiramo, možemo primetiti da pored oznake za gramažu (recimo, 100, 200, 300 grama) stoji malo slovo “E”. U pitanju je “estimated sign” ili “e-sign”, koji označava mogućnost greške u količini koja je navedena na pakovanju.

Takođe, znak “e” pokazuje da je proizvod pakovan na osnovu direktive Evropske unije. On ukazuje na to da količina proizvoda neće biti manja od one koja je naznačena na pakovanju, sa tolerancijom na grešku do 9 odsto, ako artikal ima do 50 grama. Kod proizvoda koji imaju jedan kilogram ili litar, dozvoljeno odstupanje je 1,5 odsto.

Zatim, prema evropskom standardu, tolerancija na grešku za pakovanje do 200 grama je 4,5 odsto, odnosno, 3 odsto za pakovanje od 300 grama do 500 grama.

Po starim, domaćim pravilnicima, dozvoljeno odstupanje za, na primer, pakovanje medenjaka koje sadrži između 100 i 300 grama, iznosilo je sedam odsto. Dakle, sigurnije je ipak kupiti proizvod sa oznakom “e”.

Samo određeni proizvodi imaju pravo da pored gramaže stave ovaj znak: ukoliko proizvođač mjeri pojedinačno svaki proizvod, ili sprovodi merenje u skladu sa propisanim normama koje prate određene institucije države, stručne za to ispitivanje.

 



Back to top button