BiH

Krišto zakazala hitnu sjednicu Parlamenta BiH, tema migranti i stanje u bh. pravosuđu










Sjednica na kojoj bi trebalo biti govora o migrantskoj krizi i aktuelnom stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu zakazana je za petak (14. juni 2019. godine) i to na zahtjev zastupnika iz osam političkih stranaka koje imaju svoje parlamentarce u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice uputili su zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, s obzirom na to da je prikupljen dovoljan broj potpisa, imala je obavezu da u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH zakaže sjednicu u roku od tri dana.

U zahtjevu za održavanje vanredne sjednice između ostalog je navedeno da je stanje u bh. pravosuđu u posljednje vrijeme poprimilo i pažnju međunarodne zajednice te da postoji potpuno odsustvo povjerenja građana u pravosudni sistem BiH. Jedan od razloga za sazivanje sjednice je i afera “Potkivanje” u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button