SvijetVijesti

Putin nadgledao vježbu ‘velikog nuklearnog udara’, SAD unaprijed obaviještene










Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je putem video veze nadgledao vojnu nuklearnu vježbu, koju su provodile ruske oružane snage, prenosi Reuters.

Radi se o vježbi koja je planirana neko vrijeme te je Rusija objavila da je o njoj unaprijed obavijestila Sjedinjene Američke Države.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je rekao da je Putin nadgledao vježbu, koju je opisao kao “vježbu velikog nuklearnog udara kao odgovor na potencijalni neprijateljski nuklearni udar”.

Glasnogovornik Pentagona, general američkog ratnog zrakoplovstva Pat Ryder, danas je kratko komentirao veliku rusku nuklearnu vježbu, koju je putem video veze nadgledao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Is Putin a war criminal? US Senate thinks so - Global Village Space

– Sjedinjene Države su unaprijed obaviještene. Kao što smo već rekli, radi se o rutinskoj vježbi koju Rusija održava svake godine. Što se ove teme tiče, Rusija poštuje svoje obaveze u pogledu kontrole oružja i na vrijeme obavještava o takvim vježbama. To je nešto na što ćemo i dalje obraćati pažnju – rekao je Ryder.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je kako je “važno da je Rusija obavijestila SAD o vježbama”, dodavši da se to događa u trenutku kada “Rusija nastavlja sa ničim isprovociranom agresijom i neodgovornom nuklearnom retorikom”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button