Svijet

PUT IN, PUT OUT: Ruski analitičar tvrdi da se Putin povlači do kraja godine!?










Na sajtu Moskovsky Komsomolets objavljen je intervju s profesorom moskovskog instituta i političkim analitičarom Valerijem Soloveyom, iz čijih se izjava čini da Putin ima zdravstvenih problema te da bi se mogao povući.

Sumnju da je to tačno pobudila je i činjenica da je intervju pod naslovom “Oluja 2017: Putin će možda u idućim mjesecima dobiti nasljednika” ekspresno uklonjen sa stranica, javlja Daily Mail.

Solovey je kazao kako će Putin odstupiti zbog “određenih okolnosti” te da iduće godine mora izbjegavati javnost kao i da će se tek nekoliko puta pojaviti u javnosti.

Na pitanje ima li Putin zdravstvenih problema, odgovorio je: “Dozvolite mi da ne kažem ništa više, dovoljno sam rekao.”

“I dopustite da podvučem crtu: ova informacija nije apsolutno pouzdana, no treba je uzeti u obzir”, dodao je Solovey koji, kako navodi Daily Mail, ima dobre veze u Kremlju.

Analitičar je također kazao da je ruski predsjednik razočaran svojim sadašnjim kadrovima i sumnja u njihovu sposobnost da vode Rusiju na svjetskoj sceni i razvijaju odnose svoje zemlje sa Zapadom.

Prema riječima ruskog analitičara, Putinova administracija će svoje planove za budućnost razjasniti u decembru.

Solovej vjeruje da je Dmitrij Medvedev, sadašnji premijer, viđen za povratak u Kremlj, ali se “tvrda struja” navodno opire tom potezu.

Drugi potencijalni naslijednik bi, kaže, mogao biti Sergej Ivanov, kao i 2008, čovjek koji i dalje ima veliki politički uticaj iako je nedavno izbačen iz Putinove administracije.

No, intervju je izbrisan samo nekoliko sati nakon što je objavljen a glavni urednik i vlasnik lista Pavel Gusov rekao je da je intervju uklonjen nakon što je u tekstu otkriveno nekoliko činjeničnih grešaka.

Biće potrebno nekoliko dana da se unesu neophodne korekcije, rekao je Gusov.

Oglasio se i analitičar Solovey koji je putem društvenih mreža poručio: “Prije kraja godine, poštovana publika dobit će potvrdu svega što sam izrekao”.

Izvor: agencije



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button