Svijet

Kineska vojska “u pripravnosti” zbog američkog vojnog broda u Južnom kineskom moru










Kineska vojska objavila je u ponedjeljak da je američki vojni brod nezakonito ušao u teritorijalne vode otoka u Južnom kineskom moru, istaknuvši da je u “visokom stepenu pripravnosti.”

“SAD je ozbiljno potkopao regionalni mir i stabilnost,” rekao je u priopćenju glasnogovornik južnog vojnog područja, dodavši da Washington namjerno izaziva napetost u Južnom kineskom moru i narušava kineski suverenitet.

Američki vojni brod ušao je po navodima kineske vojske na područje otočja Spratly, približivši se atolu na koji pravo polažu Kina i Filipini.

Kineska narodna oslobodilačka vojska organizira mornaričke postrojbe koje će pratiti i promatrati američki brod, izvijestio je glasnogovornik, istaknuvši da je kineska vojska “u visokom stepenu pripavnosti, spremna odlučno braniti nacionalni suverenitet.”

Kina je u proteklim mjesecima već protestovala protiv patroliranja američkih vojnih brodova u Južnom kineskom moru, a kineski brodovi nekoliko su se puta sudarili s filipinskim plovilima, napominje Reuters.

U nedjelju je filipinska obalna straža poslala u Južno kinesko more dva broda uz obrazloženje da je uočila “zabrinjavajuće” grupiranje kineskih vojnih brodova u blizini spornog arhipelaga.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button