Covid-19

Pfizer i BioNTech testiraju vakcinu protiv koronavirusa na trudnicama













Nova studija testirat će trudnice u dobi od 18 godina i više u SAD, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, JAR-u, Velikoj Britaniji i Španiji.

“Pfizer” i “BioNTech” započeli su međunarodnu studiju s 4.000 učesnica kako bi procijenili sigurnost i efikasnost svog cjepiva protiv covida-19 u zdravih trudnica, saopćile su jučer ove kompanije.

Trudnice su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika covida-19, a mnogi su zdravstveni radnici rekli da neke žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju vakcinu protiv koronavirusa čak i bez dokaza da je ona za njih sigurno.

Studije nisu otkrile nove rizike

Prošle sedmice američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao je na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje cjepiva protiv covida-19.

Bioetičari, stručnjaci za vakcine i zdravlje majki godinama su tvrdili da bi trudnice trebale biti rano uključene u ispitivanja pandemijskih vakcina, tako da ne bi trebale čekati dugo nakon što im se dokaže efikasnost za opću populaciju.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih američkih ispitivanja za dobivanje odobrenja za hitnu upotrebu vakcina protiv koronavirusa.

Proizvođači lijekova rekli su da prvo trebaju osigurati sigurnija i efikasnija cjepiva za opću populaciju.

U SAD regulatori zahtijevaju od proizvođača lijekova da provedu sigurnosne studije na trudnim životinjama prije testiranja cjepiva na trudnicama kako bi bili sigurni da ne štete fetusu te da ne mogu dovesti do pobačaja. Firme su rekle da te studije nisu otkrile nove rizike.

Trudnice u SAD već su dobile prve doze vakcina, rekle su kompanije.

Dvije doze

Nova studija testirat će trudnice u dobi od 18 godina i više u SAD, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, JAR-u, Velikoj Britaniji i Španiji.

Žene će primiti cjepivo između 24 i 34 sedmice trudnoće, a uzet će dvije doze u razmaku od 21 dan, kao što se radilo i u većem kliničkom ispitivanju.

Ubrzo nakon porođaja učesnice koje dobiju placebo u ispitivanju imat će priliku dobiti pravo cjepivo, rekle su kompanije.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button