BiHU fokusu

DF: Vlada FBiH neosiguravanjem sredstava za vakcine ugrožava živote građana










“Nabavka vakcina se uslovljava usvajanjem Budžeta koji su zastupnici ponovo u situaciji razmatrati u formi Prijedloga, obzirom da kao i ranijih godina nije bilo pravovremeno Nacrta budžeta. Postavlja se pitanje kako Vlada nije iznašla sredstva za izvršavanje najurgentnijeg zadatka, očuvanja zdravlja građana u uslovima pandemije uz napomenu da su svoje obaveze u ovom pravcu ispunile i Vlade Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH?”, saopćeno je.
Iz DF-a kažu da je neophodno što prije utvrditi odgovornost za situaciju koja ima za posljedicu direktno ugrožavanje zdravlja građana Federacije i hitno obezbijediti, nakon uplate avansa, novac za vakcine odnosno plaćanje preostalog iznosa od 11 miliona i 564.738 km za što je rok bio 15.decembar, a sve kako ne bi došlo do smanjenja količina naručenih doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu ali i potpunog zastoja u isporuci vakcina na što upozorava Vijeće Ministara, zbog neizvršavanja obaveza Vlade Federacije BiH.

“U konačnici kakva je to Vlada koja u situaciji kad je obavezna zaštititi građane svojom neodgovornošću sablažnjava i građane i one koji su na prvoj linije odbrane zdravlja stanovništva. Odgovore moraju ponuditi, premijer Novalić, ministrica finansija Miličević, ministar zdravstva Mandić, u ministrica civilnih poslova Gudeljević. Opravdanje ne postoji”, poruka je iz DF-a.

Podsjetli su kako je na 16. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održanoj početkom decembra Klub zastupnika Demokratske fronta zatražio kroz Zaključak ostavku čelnih ljudi Vlade Federacije, premijera i dva dopremijera zbog potpune nebrige za najugroženije kategorije građana nakon potpuno neprovedenih Zaključaka Parlamenta kroz koje su definisani kratkoročni i dugoročni ciljevi kroz koje bi se poboljšao status onih za koje država mora dodatno brinuti.

Izvor: klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button