Lifestyle

Kako prepoznati i riješiti probleme s vlagom i plijesni u domu










S dolaskom hladnijeg vremena, mnoga domaćinstva suočavaju se s problemima uzrokovanim vlagom. Osim estetskih poteškoća, višak vlage može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike i strukturalna oštećenja doma koja zahtijevaju hitnu sanaciju.

Vlaga može zahvatiti različite površine unutar doma, uključujući drvo, papir, tepihe i hranu. Njezin izgled može varirati u boji, poput ljubičaste, narančaste, zelene, crne ili bijele. Plijesan koja se razvija na vlažnim mjestima otpušta sitne spore u zrak, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i nepopravljiva strukturalna oštećenja.

Evo nekoliko znakova koji ukazuju na prisutnost problema s vlagom i plijesni u domu:

  1. Dugotrajni miris: Postojan miris plijesni ili vlage, osobito u područjima poput podruma ili kupaonice, može ukazivati na prekomjerni rast plijesni. Važno je pronaći izvor mirisa i riješiti probleme s vlagom kako bi se spriječio daljnji rast plijesni.
  2. Povećanje razine vlažnosti: Vlažnost veća od 60 posto stvara idealno okruženje za razvoj plijesni. Korištenje higrometra pomaže u praćenju razine vlažnosti, a postavljanje ispušnih ventilatora u vlažnim područjima može smanjiti vlagu i spriječiti rast plijesni.
  3. Deformirane površine: Zidovi, stropovi ili podovi koji pokazuju znakove deformacija mogu ukazivati na prodor vlage i mogućnost rasta plijesni. Pronalaženje i popravljanje izvora vlage te zamjena oštećenih materijala važni su koraci u prevenciji plijesni.
  4. Neobjašnjivi zdravstveni simptomi: Česti simptomi poput kašljanja, kihanja, suzenja očiju ili problema s disanjem, posebno u zatvorenom prostoru, mogu ukazivati na izloženost plijesni. Ako simptomi potraju, važno je konzultirati se s liječnikom i riješiti izvor plijesni u domu.

Rješavanje problema s vlagom uključuje pronalaženje izvora, popravak oštećenja i poboljšanje ventilacije kako bi se osiguralo zdravo okruženje u domu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button