BiH

Šepić pisao premijerima: Cijene goriva u BiH danas veće nego u Austriji













Senad Šepić, zastupnik Nezavisnog bloka i lider ove stranke obratio se pismom premijerima Denisu Zvizdiću, Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović, a u vezi cijena goriva.

– Kao što vam je već poznato, na inicijativu Kluba poslanika Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na posljednjoj sjednici, održanoj 20. februara 2018. godine, usvojena je “Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivate.”

Usvojenom Inicijativom se traži od Vijeća ministara BiH, da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama izvrši provjere koliko iznose marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litri goriva, te da se one zakonski ograniče i smanje, sve u cilju, kako bi se dio poskupljenja, zbog uvođenja dodatnih akciza prebacio i na teret distributera i trgovaca naftom i naftnim derivatima, a ne samo na građane u BiH.

Prvog februara tekuće godine, došlo je povećanja maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata, uzrokovanih uvođenjem novih akciza po litri goriva. Maloprodajna cijena, prema kalkulacijama, povećala se i za 0.30 KM po litri zavisno od distributera, što je znatan udar za građane BiH, direktno kroz povećanje cijene goriva i indirektno kroz lančani rast cijena ostalih životnih namirnica koji će ubrzo uslijediti. Također, primjetna su u nekim slučajevima povećanja puno veća nego su iznos zadnjih akciza na gorivo, kao i ogromne razlike u cijena u BiH koje se kreću u rasponu od 1.89 KM, u Bijeljini, do 2.16 KM u Sarajevu, za litar iste vrste nafte.

Cijene goriva u BiH su danas veće nego recimo u Austriji. Za razliku od Austrije, gdje je cijena goriva 1.08 EUR-a po litri, kao i u BiH, prosječne plate su u odnosu na BiH i 5 puta veće! Pozivam Vas ovim putem, da urgentno djelujete vezano za ovu problematiku, da zajedno sa nadležnim institucijama spriječite nekontrolisana povećanja i smanjite marže distributera nafte i naftnih derivata, u skladu sa Zakonom i odlukom Parlamenta BiH, kako bi se osigurala zaštita građana u BiH, posebno najosjetljivijih kategorija stanovništva – naveo je Šepić.

Izvor: nap



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button