BiH

Rekorder u BiH: Pedesetdvogodišnjak iz Posavskog kantona vozio sa 4,91 promila alkohola u krvi










Rekorder po promilima u BiH je 52-godišnji O.L. iz Posavskog kantona kod kojeg je nalaz vještačenja Zavoda za zdravstvenu zaštitu Sarajevo pokazao da je imao 4,91 promila alkohola u krvi i urinu. Ovaj iznos je jednak količini od 14 velikih čaša piva (500 ml), oko 15 čaša vina (200 ml) ili 25 čašica rakije (40 ml). Prema svim procjenama medicinskih stručnjaka, s ovolikom količinom alkohola u organizmu čovjek već odavno gubi svijest i pada u komu, te nastupa smrtno trovanje.

“Na terenu kažu da je ih je bilo i sa dozom oko šest promila, ali su ti podaci utvrđeni samo alkometrom”, rekao je za Klix.ba Josip Dominković, glasnogovornik MUP-a Posavskog kantona.

Na drugom mjestu ove neslavne liste je vozač s područja Bosanskog Novog kod kojeg je izmjereno 4,62 promila alkohola, a 4,15 promila izmjereno je kod vozača mopeda koji je također iz ovog grada.

U Zapadnohercegovačkom kantonu rekorder po promilima alkohola u krvi je vozač iz Širokog Brijega kod kojeg je izmjereno 4,25 promila. U ovoj godini tu rekord drži vozač kontroliran u Ljubuškom – 3,50 promila.

Na dnu liste su nesavjesni vozači sa područja Kantona Sarajevo, gdje je prema podacima MUP-a izmjereno najviše 2,31 promila alkohola, što je utvrđeno alkotestom. Osoba je upravljala automobilom.

U Tuzlanskom kantonu rekorder je vozač motornog vozila koji je imao 2,6 promila u krvi.

Prema Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH je propisano zadržavanje vozača do otrežnjenja, a najduže 12 sati, kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi veća od 1,5 promila ili koji odbije testiranje, a pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola.

Sankcije po promilima:
– od 0,3 do 0,8 promila – 50 KM i jedan kazneni bod,
– od 0,8 do 1,5 promila – 100 KM, dva kaznena boda i mjesec dana zabrane upravljanja vozilom
– više od 1,5 promila – 400 KM, dva kaznena boda i dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom.

Šta se dešava u organizmu prema količini alkohola koju ste unijeli:
– Do 0,5 promila u krvi – postoji mišljenje da pri ovoj koncentraciji nema kliničkih znakova, ali ipak u manjem broju slučajeva specijalnim psihomotornim testovima može se primijetiti diskretna narušenost koordinacije finih pokreta, opadanje pažnje, određeni poremećaj vida i sluha;

– Pripitost od 0,5 do 1,5 promila – javlja se emocionalna labilnost, promjena govora, precjenjivanje vlastite sposobnosti pamćenja i zapažanja, poremećaj hoda, narušena koordinacija pokreta, mogućnost pogrešnih procjena i reagovanja povećava se za oko 13 puta, moć adaptacije na tamu i svjetlost smanjena je za oko 30 posto, reakcija čula vida slabija za oko 30 posto, a sluha za oko 40 posto;

– Pijanstvo od 1,5 do 2,5 promila – intelektualne funkcije su znatno narušene, nestaje samokritičnost i kontrola, česta je vrtoglavica i povraćanje, postoje znaci vremenske i prostorne dezorijentacije, pri hodu se javljaju nestabilnost i teturanje, zamagljenost vida, a moguć je i gubitak svijesti;

– Teško pijanstvo od 2,5 do 3,5 promila – potpuno odsustvo objektivne procjene situacije, češći je gubitak svijesti, zapažanja su jako površna i često se potpuno gube, skoro se redovno vide duple slike predmeta, postoji pospanost, sasvim nestabilan hod, muka i povraćanje;.

– Teško trovanje od 3,5 do 4,0 promila – nastaje opća slika trovanja, teška psihomotorna oduzetost, češći je gubitak svijesti, a nekada dolazi i do kome. Koncentracija preko 4 posto alkohola u krvi se smatra smrtnim trovanjem, zbog paralize disajnog i kardiovaskularnog centra u mozgu.

U Bosni i Hercegovini je u posljednjih deset godina u saobraćajnim nesrećama poginulo više od 3.500 ljudi, a među njihovim uzrocima je i alkohol zato ne pijte ako vozite!

Izvor: klix


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button