Sport

Zanimljiva priča iz Turske: U 73. godini počela se baviti boksom (FOTO)













Nergis Yakin, nekadašnja nastavnica tjelesnog odgoja, odlučila se u 73. godini početi baviti boksom i time iznenaditi mnoge mlađe sportiste, piše Anadolija.

Porijeklom je iz Antalije, a 70-ih godina došla je u Bartin, na sjeveru Turske gdje je u nekoliko škola bila nastavnica tjelesnog odgoja, javlja Anadolija.

Uprkos poodmakloj dobi dva puta sedmično ide na treninge na kojima je priprema trener ženske bokserske reprezentacije Turske Muhammet Ali Kolu.

Yakin je za Anadoliju istakla kako se od 20. godine bavi različitim sportovima i da do poodmakle dobi nije ostavila bavljenje sportom.

Prema njenim riječima, sportom se treba baviti redovno i odlučno.

– Sport s duhovnog i tjelesnog aspekta životu daje sklad, a smatram ga važnim i sa kulturnog aspekta. Tijelo je otpornije na bolesti i sve dolazi na svoje mjesto – smatra Yakin.

Sport je u genima ove porodice, jer se i dvoje od četvero unučadi bavi tekvandoom, a jedno gimnastikom.

Yakin smatra kako neko ko nema potrebnu fizičku spremnost ne može se početi baviti boksom u 73. godini.

– Godinama se bavim sportom i zato sam počela boksati. Oni u 60-70-im godinama koji se nikad nisu bavili sportom, trebaju početi šetati – istakla je Yakin.

Kaže kako je bavljenje boksom počela sasvim slučajno i da ju je inspirirao odlazak djeteta njenog prijatelja nastavniku, zbog čega se i sama odlučila baviti ovim sportom. Cilj joj je, ističe, voditi zdrav život dok je živa.

Njen trener Kolu kaže kako je Nergis primjer i da je s treninzima počela nakon što je gledala druge kako boksaju.

– Osjetila se jakom i nastavila je redovne treninge utorkom i četvrtkom – dodao je Kolu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button