BiH

VM BiH i Vlada RH: Građani FBiH mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj bez ograničenja










Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdili su prijateljske odnose između dvije zemlje, nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i hrvatske Vlade.  Potpisani su brojni    sporazumi, kao i Dogovor o pravu stjecanja vlasništva nad svim nekretninama u Hrvatskoj  bez ograničenja i za građane FBiH.

Obračajući se novinarima na pres konferenciji nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, Denis Zvizdić rekao je da je bilo riječi o više od 50 tema, koje su detaljnio pripremljene, te da to govori o obimu saradnje.

Možda će Vas zanimati i:

Zvizdić: Kvalitetan pomak u odnosima

“Ova sjednica je rezultirala kvalitetnim pomakom u našim odnosima, riješeno je pitanje o imovinskim pravima  građana FBiH. Još jednom zvanično pozdravljam uvaženog kolegu i želim srdačnu  dobrdošlicu našoj prijateljskoj vladi.  Održavanje zajedničkih  sjednica postaće redovna praksa, jer susjedi uvijek imaju o čemu da razgovaraju”, rekao je Zvizdić

“Generalna ocjena naših odnosa je izrazito prijateljska, Hrvatska lobira na ostvarenju naših ciljeva u europskim integracijama.Dovoljno je spomenuti dužinu naše granice  da se može razumjeti obim i mogućnosti koje nam pruža međugranična saradnja u   transportu, kulturi i drugim oblastima,  koji značajno mogu unaprijediti naše odnose”, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH zahvalio je Hrvatskoj na organizaciji komemoracije za žrtve Srebrenice, koja je danas održana u hrvatskom Saboru.

Plenković: Snažno podupiremo BiH na njenom europskom putu

Plenković je kazao da je za Hrvatsku važno da ovaj sastanak ostane referentan u mozaiku odnosa Hrvatske i BiH. Kako kaže, činjenica je da se u trosatnoj raspravi prošlo 50 tačaka dnevnog reda u kojima su se dotakli svih važnih pitanja.

Istakao je da Hrvatskoj nema važnije države od BiH u bilateralnom smislu. On je rekao da Hrvatska ima namjeru snažno podupirati BiH kao cjelovitu državu na putu ka EU.

Hrvatski premijer je rekao  da je za Hrvatsku jako važan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u našoj zemlji, te  istakao   očekuje od svih stranaka naroda u BiH da urede odnose na najprimjereniji način i posebno prije izbora 2018. kako bi izborni proces bio pravičan.

Premijer Hrvatske kazao je da je Hrvatska uložila više od milijardu eura u BiH u proteklih nekoliko godina.

“U Hrvatskoj BiH ima  prijatelja i najsnažnijeg partnera na vašem europskom putu. Povjerenje koje gradimo i bliske odnose svih članova Vlade iskoristićemo za rješavanje brojnih pitanja. Dogovor o pravu stjecanja vlasništva nad svim nekretninama bez ograničenja govori o tome”, rekao je Andrej Plenković, izrazivši  očekivanje da će se naredna zajednička sjednica održati u Hrvatskoj.

Potpisani   sporazumi o saradnji dvije države

Nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske,   potpisani su  brojni bilateralni  sporazuma. Ugovor o europskom partnerstvu potpisali su  ministri vanjskih psolova BiH i Hrvatske Igor Crnadak  i Marija Pejčinović-Burić.

Protokol o saradnji između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba potpisali su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost u hrvatskoj vladi Pjer Šimunović potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti turizma potpisali su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske Gari Cappelli.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Vladi Republike Hrvatske Nada Murganić potpisali su Memorandum o saradnji u području mladih između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske.

 

Delegaciju hrvatske Vlade su jutros dočekali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministri Vjekoslav Bevanda, Mirko Šarović, Marina Pendeš, Josip Grubeša, Ismir Jusko, Semiha Borovac, Adil, Osmanović, Igor Crnadak i zamjenik ministra Mijo Krešić.    

 

 

Protokolom je predviđena i posjeta prvoj posthumnoj retrospektivnoj izložbi slika „Mersad Berber: Alegorija Bosne“ u Vijećnici.

Članovi kolegijaa oba doma PSBiH sa članovima delegacije Vlade R Hrvatske

– Članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održat će sastanak s članovima Delegacije Vlade Republike Hrvatske koja boravi u službenoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Na sastanku, koji će biti održan nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, razgovarat će se o unapređenju bilateralnih odnosa dvije susjedne zemlje, regionalnoj saradnji, kao i o podršci Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

 

 

Izvor: bhrt



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button