LifestylePreporučujemoU fokusu

Najbolji način za čišćenje roštilja u nekoliko minuta










Roštiljanje je fenomenalno, u tome svi uživaju bez sumnje. Međutim, ono što nije fenomenalno jeste čišćenje roštilja.

I uprkos radosti koju osjećate dok roštiljate, mnogima padne mrak na oči kada se prisjete da moraju očistiti roštilj. Stručnjaci su zato otkrili pravi način kako da u samo deset minuta očistite roštilj, piše Men's Health..

Ukoliko dugo niste čistili roštilj, to može ima ozbiljne posljedice. To naprimjer može dovesti do nakupljanja gadnih bakterija te do krajnjih optimalnih performansi topline, što znači da jelo treba duže da se peče da bi bilo gotovo. Prvi korak je da zapalite malo uglja, zatvorite poklopac roštilja i ostavite 10 do 15 minuta. Visoka temperatura će očistiti ostatke hrane tako da ih je lakše izvaditi.

Možda će Vas zanimati i:

Uklonite ostatke uglja sa rešetki polufleksibilnom četkom od nehrđajućeg čelika.
Ako su donje strane rešetki roštilja masne, to može prouzrokovati pojavu paljenje hrane.

U posudi pomiješajte jednu kašičicu octa i dvije kašičice sode bikarbone, a zatim to nanesite na rešetke. Možete pomiješati i vodu s alkoholnim octom u jednakom omjerima, staviti rešetku u vreću za smeće te izliti otopinu. Vreću zatvorite i ostavite preko noći da se masnoće razgrade. Sutradan operite vodom.

Za jedan od najjednostavnijih načina za čiščenje roštilja trebat će vam suha krpa, hvataljke za roštilj i aluminijska folija. Suhom krpom obrišite ploču kako biste uklonili ostatke hrane. S nekoliko listova aluminijske folije čvrsto pokrijte rešetku,
uključite roštilj i ostavite pokrivenim 25 minuta. Ugasite ga i kad se ohladi krpom obrišite ostatke koji su se pretvorili u pepeo.

Izvor: klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button