Tuzla

Vještak Berko Zečević odgovara na nove laži iz Beograda: Preko Kapije žele dovesti u pitanje Markale










Sve se može provjeriti. Njihov pristup ima manjkavosti. Ne treba niko da se uzbuđuje u BiH u vezi s tom njihovom analizom, kaže Berko Zečević

Nove laži iz beogradske kuhinje kojima se negira ubijanje tuzlanske mladosti na Kapiji 25. maja 1995. godine, ponovo su plasirane putem srbijanskih medija. Iz Srbije, evo, već dvije decenije, ništa novo. Ovaj put, negiranje zločina dolazi dan uoči ročišta u Višem sudu u Beogradu, na kojem bi se trebao razmatrati zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti da Novak Đukić, dvadesetogodišnju kaznu za ratne zločine služi u Srbiji, gdje se nalazi već dvije godine.

  • Povezane vijesti:

Granata sa srpskih položaja nije ubila ljude na Kapiji

Nove podlosti

Umjesto da krvnika Đukića izruče Bosni i Hercegovini, srbijanski pravosudno-politički krugovi uzalud smišljaju nove podlosti. Ovaj put, angažovani su nekakvi balistički sudski vještaci iz Češke, Izraela i Francuske, koji su, prema pisanju srbijanskih medija, “radili odvojena vještačenja eksplozije na Trgu”.

Suština izmišljanja i laži stranih vještaka je “da je nemoguće da granata kalibra 130 milimetara, koja je navodno doletjela sa srpske strane i sa 27 kilometara udaljenosti iz rejona Panjika, padne pod uglom, kako vještak Tužilaštva u Sarajevu Berko Zečević tvrdi, i usto ubije desetine ljudi, a još 240 rani, a da pri tome izazove samo manja oštećenja na okolnim zgradama i automobilima”.

No, da je moguće da granata sa srpskih položaja ubije 71 mladu osobu u Tuzli, na suđenju je dokazao ugledni profesor i sudski vještak Zečević, pa je nakon njegovih stručnih analiza Đukić i osuđen na dvodecenijsku robiju.

Zečević u razgovoru za Faktor naglašava da i dalje čvrsto ostaje pri svom konceptu na kojem je bila zasnovana izrada analize, koju je sud prihvatio.

-Imao bih jedno pitanje. Naime, oni su prije dvije godine imali neka testiranja u Nikincima, gdje su prisustvovali srbijanski balistički stručnjaci. Tada su isto govorili da su opovrgli sve što sam ja napisao. Pa, zbog čega je bilo potrebno, ako su tada oni to uradili, da se formira nova komisija, od takozvanih međunarodnih stručnjaka? To znači da oni sami sumnjaju u ono što su srbijanski balistički stručnjaci dva puta uradili – kazao nam je Zečević.

Ovaj bh. stručnjak podsjeća da je, kada je vođena sudska rasprava, u sudnicu dolazio balistički stručnjak iz Vojnotehničkog instituta, koji je njemu bio oponent. Zečević ističe da taj stručnjak nije bio dovoljno ubjedljiv.

-Ja sam stručnjak koji ima 17 godina intenzivnog istraživačkog rada u bivšoj Jugoslaviji, četiri godine iskustva u toku rata, a i iskustvo u poslijeratnom periodu na Univerzitetu u Sarajevu iz oblasti odbrambenih tehnologija. Bez dvoumljenja mogu da izjavim da sve što je napisano, stoji i dalje, i oni to ne mogu opovrgnuti – poručio je profesor.

Oni nije želio komentarisati nalaze stranih “stručnjaka”, te je dodao da su njegova istraživanja zasnovana na zakonima fizike.

Neće uspjeti

-Nema tu politike, nema tu nikakvog štimanja, sve se može provjeriti. Njihov pristup ima manjkavosti. Ne treba niko da se uzbuđuje u BiH u vezi s tom njihovom analizom. Oni neka i dalje troše novce, jer oni pokušavaju preko slučaja Kapija da dovedu u pitanje Markale 1994. i Markale 1995. godine, i čitav niz zločina koji su se desili od 1992. do 1995. godine. To im neće uspjeti – poručio je on.

Tuzlanske porodice, već više od dvije decenije, pored gubitka njihovih najmilijih, stalno trpe nove uvrede iz Srbije i RS-a. Hilmo Bučuk, kojem je u masakru na tuzlanskoj Kapiji ubijena 16-godišnja kćerka Lejla, kazao je da je najprije ogorčen na Sud BiH, koji je dozvolio da Đukić nakon presude 2014. godine pobjegne u Srbiju.

Kada je u pitanju zločin na Kapiji, naveo je on, za porodice je važno mišljenje i nalaz Zečevića, a u priče i navodne nalaze ostalih vještaka, porodice ne vjeruju.

-Kao i uobičajeno, Srbija čini svoje i to će uvijek raditi. To je totalno ispod svakog ljudskog nivoa. To ja ne mogu nikako da prihvatim, ne mogu da shvatim da se ljudi mogu tako ponašati. Stalno povređivanje, stalno negiranje, stalno neko ispitivanje. Umjesto da prihvate jednom istinu, poslije 21 godinu, isto se dešava – kazao nam je Hilmo, dodajući da se sve vrti u krug.

-Svi smo mi povrijeđeni, i svaki put nas vrijeđaju – kazao je otac ubijene Lejle, navodeći da prema njegovom mišljenju polovina roditelja ubijene omladine na Kapiji vjerovatno nije među živima.

Najveća tuzlanska rana

Dvadeset pete majske noći 1995. godine, od posljedica granate ispaljene sa Ozrena, ubijena je 71 mlada osoba. Među ubijenima su bila i tuzlanska djeca.

Tuzlanke i Tuzlaci su ubijeni na njihovom omiljenom šetalištu – Korzu. Te noći, monstrumi su ubili Asima, Savu, Jelenu, Selmu, Dijanu, Zorana, Edina, Vesnu, Vanju, Raziju, Amira, Suzanu…Svi su ukopani na mezarju/groblju u Aleji mladosti, na Slanoj Banji.

Kapija je najveća tuzlanska rana i najveći zločin počinjen tokom agresije na našu zemlju u gradu soli.

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button