BiH

Opasna statistika: Svaki peti stanovnik BiH ilegalno posjeduje oružje!










“U BiH postoji 750.000 komada ilegalnog oružja”, piše austrijski list “Kleine Zeitung” i dodaje da, statistički gledano, svaki peti stanovnik BiH ilegalno posjeduje oružje.

UN je u izvještaju o situaciji u BiH prošle godine naveo da ilegalno posjedovanje oružja predstavlja opasnost za sigurnost drugih država i to ne samo u regionu. Oružje koje je na crnom tržištu kupljeno u BiH, zaplijenjeno je u zapadnoj Evropi, prije svega u Velikoj Britaniji, Francuskoj i skandinavskim zemaljama.

Dva francuska novinara su prije četiri godine u jednom novinskom članku ukazala na ovaj problem. Oni su na Palama za 400 eura kupili Kalašnjikov i zajedno s njim se autobusom vratili u Pariz. Nakon terorističkih napada na francuski satirički list “Charlie Hebdo” se ispostavilo da je municija, upotrijebljena u tom napadu, porijeklom iz BiH i da je 1986. godine proizvedena u tvornici municije Konjicu.

Bivši zamjenik ministra odbrane BiH, Živko Marjanac, tada je rekao da se takva municija nalazi u skladištima bh. snaga sigurnosti kao i domaćinstvima, navodi pored ostalog “Kleine Zeitung”.

Izvor: DW



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button