TuzlaVijesti

Sretan vam 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle













Danas je 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle. Prije 75 godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad od fašista. Ovaj datum predstavlja prekretnicu Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. 2. oktobra, 1943. godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi.

Oslobođenje Tuzle je tokom Drugog svjetskog rata predstavljalo jedan od najvećih vojnih i političkih događaja u BiH i regiji. Ipak, sloboda je trajala četrdeset dana, nakon čega je grad ponovo okupiran, a definitvna sloboda došla je septembra 1944. godine.

Međutim, Tuzla je svima pokazala i svojom unutarnjom snagom dokazala da je moguće pobijediti fašizam. Od toga dana, Tuzla je sinonim slobodarskog grada. Taj duh solidarnosti i borbenosti je opstao i kroz druge nedaće koje su zahvatile našu državu. U Bosni i Hercegovini je Tuzla predstavljala najjači i najvažniji slobodni ekonomski centar tokom NOR-a, a njeno oslobađanje je označilo i zaokret daljeg razvoja političkih i vojnih odnosa u cijeloj BiH.

Tuzlaci se i danas svojim ponašanjem bore za život dostojan čovjeka. U Tuzli je uspješno sačuvan duh antifašizma više nego bilo gdje u BiH. Tuzla i Tuzlaci svojim tradicionalnim antifašizmom i zajedničkim životom predstavlja primjer drugim gradovima na Balkanu i šire.

Antifašistički duh je potrebno i dalje čuvati i konstantno govoriti o važnosti borbe protiv fašizma, jer se radi o tekovini civilizacije i faktoru zajedničkog života.

Tuzlanski.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button