Zanimljivosti i zabava

U Siriji otkriven rimski mozaik iz 4. stoljeća: “Dosad nismo vidjeli ništa slično” (VIDEO)













Sirijske vlasti otkrile su javnosti da je pronađen mozaik iz rimskog doba, koji datira iz 4. stoljeća i koji je “iznimno rijedak” i “očuvan u cijelosti”. Mozaik nastao prije 1600 godina, pronađen je u gradu Rastanu, u pokrajini Homsu, u središnjoj Siriji, bivšem uporištu pobunjenika.

“Dosad nismo vidjeli ništa slično”

Mozaik prikazuje “rijedak prizor” u kojemu se “jasno vide detalji i imena grčkih kraljeva koji su sudjelovali u Trojanskom ratu”, rekao je za AFP Hammam Saad, voditelj iskapanja i arheoloških istraživanja u Općoj upravi za starine i muzeje. “Dosad nismo imali ništa slično”, istaknuo je Saad, dodajući da djelo nije “najstarije” u Siriji, ali je “najkompletnije i iznimno rijetko”. Na mozaiku su prikazane i amazonske ratnice.

Syria digs up 'rare' Roman mosaic in former rebel stronghold | World - News

“Dio koji je dosad otkriven dug je 20 i širok šest metara”, rekao je, istaknuvši da još treba očistiti druge dijelove. Ovo je deveti mozaik otkriven na tom nalazištu. Sirija, zemlja višetisućljetnih civilizacija, od Kanaanaca preko Grka, Rimljana, Bizantinaca do Omejada prepuna je arheološkog blaga.

Syria unveils ancient Roman mosaic deemed most important find since conflict began | The Times of Israel

Nalazišta pretrpjela razaranja u ratu

Neka nalazišta su pretrpjela razaranja u ratu koji je počeo 2011. Rastan, koji je svjedočio teškim borbama između vladinih snaga i oporbenih pobunjenika od izbijanja rata u Siriji 2011., ima mnoga drevna arheološka nalazišta koja datiraju iz rimskog doba. U gradu Homsu, crkva Um al-Zinar je spaljena, džamija Halid Ibn al-Walid oštećena, a mozaici u Rastanu ukradeni.



Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button