BiHVijesti

Aktivisti iz Srbije: “Pamtimo genocid u Srebrenici”













‘Žene u crnom’, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, uz podršku umjetničkih kolektiva ‘Škart’ i ‘Dah teatar’ iz Beograda najavili su niz aktivnosti koje će biti organizirane u Beogradu, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ulična akcija ‘Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici’, ‘Žena u crnom’, planirana je za srijedu navečer na Brankovom mostu i Fruškogorskoj ulici (kod Parka nesvrstanih zemalja).

Skup paljenje svijeća ‘Sećamo se žrtava genocida u Srebrenici’, koji organizira Inicijativa mladih za ljudska prava kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, bit će održan u četvrtak 11. jula navečer, kod parka između zgrade Predsjedništva i Skupštine Grada.

Uvod u predstavu ‘Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo’, u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji bit će odigran u četvrtak 11. jula, u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca. Ulaz na događaj je besplatan.

U zajedničkom saopćenju za javnost pod naslovom ‘Pamtimo genocid u Srebrenici’ organizacije civilnog društva, između ostalog, navode ‘i dalje zahtijevamo da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice; da se prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava’.

– Na dan 11. jula iskazat ćemo solidarnost i odgovornost, odlaskom grupe aktivista na komemoraciju/dženazu u Potočare/Srebrenica gdje ćemo, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava – saopćeno je u povodu 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Fokus.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button