Lifestyle

Medicinska saradnja BiH i Turske bolja nego ikada










Proteklog vikenda Tuzla je bila domaćin trećeg po redu Sajma medicine Remedium koji za cilj ima da na jednom mjestu okupi sve renomirane proizvođače i distributere lijekova, opreme i potrošnog materijala zajedno sa svim entiteskim i kantonalnim ministrima, direktorima svih Zdravstvenih osiguranja, te većih zdravstvenih institucija na nivou države. Ovakvo okupljanje industrije i ljudi, koji su odgovorni za finansiranje nabavki, omogućit će lakše i brže predstavljanje novih tokova i novih tehnologija, te olakšati komunikaciju pri budućim nabavkama.

Tim povodom, naši gosti su bili predstavnici i doktori Memorial zdravstvene grupacije iz Turske.

Možda će Vas zanimati i:

„Kao prvo želio bih reći da smo donijeli pozdrave iz Turske. Mi, Memorial grupacija smo lanac bolnica sa deset bolnica i četiri zdravstvena centra. Sa radom smo počeli 2000. godine i radimo u svim oblastima medicine. Na tržištu BiH smo prisutni već tri godine i već smo imali puno pacijenata sa ovog prostora. Razlog naše posjete Tuzli je Remedium, međunarodni sajam medicine. Naši poštovani ljekari su imali prezentaciju, te su imali priliku da se upoznaju i sa svojim kolegama iz Tuzle. Ovo je bio prvi korak i nadam se da ćemo češće boraviti u Tuzli.“ – kazao je za Kameleon Fatih Badem, zamjenik direktora za međunarodni marketing Memorial grupacije te dodao da su ljekari iz njegovog tima tokom boravka na Sajmu medicine iskoristili priliku i svim prisutnim pacijentima, doktorima, studentima, koji su to naravno željeli dali neki savjet ili medicinsko mišljenje, neke od pacijenata su pozvali u Tursku gdje bi im se pružio medicinski tretman.
Na samu spomen onkologije, običini ljudi se zaista uplaše, međutim dr Zulejha Akgun – spec. radiacioni onkolog svim našim slušaocima, a sada i čitaocima, uputila je ohrabrujuću poruku.

„ Slažem se sa vama da spomen na onkologiju ljudima izaziva nelagodu, pogotovo kada sa razlogom dolaze. Međutim, moram da kažem da se u suštini ne treba plašiti jer je rak izlječiva bolest, pogotovo kada se otkrije u ranijoj fazi. To je jedan od razloga zbog kojeg smo i došli, da podignemo tu svijest kod ljudi.“

beton 3

Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji svim zainteresovanim ljudima iz zemlje i svijeta bilo koje struke nudi razne varijante mogućnosti za saradnju. Jedna od takvih je i medicinska, koju su iz Memorial zdravstvene grupacije na Sajmu medicine Remedium uspjeli uspostaviti.

„Kao što je gospodin Fatih rekao, Memorial zdravstvena grupacija je prisutna na tržištu BiH već tri godine. Što se tiče saradnji, mi smo već napravili ugovor sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla. Ugovor se prvenstveno oslanja na edukacije, tako da mi nudimo svim zdravstvenim radnicima mogućnost besplatne edukacije u našim ustanovama. Moram napomenuti da su naši ljekari već dolazili u BiH već u par navrata. Organizovali smo par seminara i konferencija, te smo željni da zajednički radimo neke projekte. Što se tiče saradnje sa pacijentima, mi svim našim pacijentima stojimo na raspolaganju. S tim u vezi, svi pacijenti koji žele drugo mišljenje mogu nam se obratiti na našoj adresi u Sarajevu. Ono što je bitno naglasiti jeste da je drugo mišljenje besplatno, sve što je potrebno uraditi jeste da donesu svoju medicinsku dokumentaciju. “, rekla je za Kameleon Emina Frljak Šeh regionalni menadžer za Balkan, te dodala da je jako zadovoljna Sajmom medicine Remedium na kojem su uspostavili komunikaciju sa doktorima sa više kliničkih centara gdje su otvoreno razgovarali o mogućnostima saradnji.

Jedan od predavača na Međunarodnom sajmu medicine Remedium bio je i dr Mehmet Tonge spec. neurohirurg.

„Kao što znate BiH i Turska još kroz historiju imaju jake veze, a sada je došlo vrijeme da i na profesionalnom nivou da se podigne. Na Remediumu smo imali priliku i čast upoznati i vaše domaće stručnjake svjetskoga ranga. “

Ne možemo izostaviti niti informaciju, a odnosi se na veliki broj pacijenata koji čekaju neki od operativnih zahvata, transplantacija. Budući da je u BiH mali broj tih zahvata moguće obaviti, Memorial zdravstvena grupacija je sklopila ugovor i sa Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja, tako da se svi pacijenti koji se ne mogu liječiti u FBiH, tim ugovorom to mogu uraditi u ustanovama Memorial zdravstvene grupacija na teret Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button