BiHVijesti

Skaka osumnjičen za davanje mita da Bogićević ne bude izabran za gradonačelnika










Bivši prvi čovjek Sarajeva, a trenutni bh. ambasador u Kataru, Abdulah Skaka osumnjičen je, između ostalog, i za davanje dara u vezi sa izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pripadnici MUP- KS u utorak su slobode lišili Skaku zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela: zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Nezvanično saznajemo i to da se sumnjiči za nezakonito zapošljavanje savjetnika, trošenje budžetskog novca, da je novac za povratnike iskoristio kako bi doveo rasvjetu do svoje vikendice, za fingiranje izvještaja i još nekoliko radnji.

Ubrzo nakon što je uhapšen bivši sarajevski gradonačelnik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pokrenuo je aktivnosti u vezi sa njegovim razrješenjem sa pozicije ambasadora Bosne i Hercegovine u Državi Katar.

Procedura će se provesti u skladu s važećim propisima koje reguliraju tu oblast, poštujući presumpciju nevinosti i nadležnosti pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

“Konačnu odluku o razrješenju ambasadora Skake i imenovanju novog ambasadora će donijeti Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim nadležnostima,” navela je savjetnica za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Hoda Dedić.

Skaka je drugi visoki fukcioner SDA, ali i ambasador, koji je uhapšen u posljednje vrijeme. Ambasador BiH u Maleziji i bivši načelnik Ilidže Senaid Memić uhapšen zbog sumnji da je počinio niz krivičnih djela i određen mu je jednomjesečni pritvor. Iza rešetaka je trenutno i načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button