PolitikaSvijet

Ukrajina odobrila izmjenu državnog budžeta za 2023, preusmjerava sredstva za vojsku










Ukrajinski parlament izglasao je u utorak izmjenu državnog budžeta za 2023., povećavajući potrošnju za rekordan iznos dok Kijev traži dodatna sredstva za oružje i vojne plate nakon ruske invazije.

Budžetski deficit je bez presedana, a vlada se u velikoj meri oslanja na zapadnu pomoć za finansiranje nekih ključnih socijalnih rashoda. Očekuje se da će budžetski deficit Ukrajine ove godine dostići 38 milijardi dolara.

Ministarstvo finansija planira da finansira veću budžetsku potrošnju stranim i domaćim zaduživanjem, a predviđa i veće prihode isplaćene kao dividende za svoje udjele u državnim preduzećima.

Ukrajina je također potvrdila da je primila 1,5 milijardi eura kao drugu tranšu u okviru programa Evropske unije od 18 milijardi eura.

– Od početka 2023. godine ukupan obim direktne budžetske podrške EU dostigao je 4,5 milijardi eura. Makrofinansijska podrška je značajan doprinos obezbjeđivanju finansijske stabilnosti i ubrzanju pobjede u ratu – izjavio je ministar finansija Serhej Marčenko.

Izmjene budžeta za 2023. godinu, druge izmjene do sada napravljene ove godine, bit će potvrđene nakon što ih potpiše predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Reuters.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button