Tuzlanski kanton

GRAČANICA Raskrsnice pretijesne, semafori ne rade, parkomati nisu pokrenuti










Ako općinske vlasti Gračanice odmah ne počnu temeljito rješevanje problema saobraćaja u gradu, s obzirom na sve veći priliv motornih vozila, na uske ulice, nepostojanje dovoljnih površina za parkinge,na neobjašnjive razloge za nepokretanje parkomata, u Gračanici bi se u skoro vrijeme mogao dogoditi saobraćajni kolaps. Posebno su zabrinjavajuća stanja na raskrsnicama kod Bolnice, kod Šumarije i kod BKC, koju građani s pravom zovu „horor raskrsnica“.

Semafori ne rade

O problemima odvijanja saobraćaja u gradu, u više navrata, posebno na posljednjoj sjednici OV-a vođena je široka rasprava, ali se ništa, osim pokušaja uvođenja autobuskih stajališta nije konkretno zaključilo.

Možda će Vas zanimati i:

Od semafora koji su nabaljeni prije nekoliko godina, zašto su izdvojene velike pare, ostali su ostatci koji ne rade. Navodno su na uskim ulicama nepogodni za regulaciju saobraćaja.

Građani se pitaju, pa zar stručnjaci prije njihove nabavke nisu mogli ustnoviti njihovu svrsishodnost. Vijećnik Hasan Puškar više puta je pitao izvršnu vlast općine zbog čega se ne pokrenu nabavljeni i postavljeni parkomati.

na-opcini-najvise-saobracajnih-nesreca-u-gradu

– Ja više ne znam koga da pitam za parkomate. Njihovim pokretanjem, doo „ORV-komerc“ bi ostvarivao prihode, radio bi po zakonu, a vlasnici motornih vozila bi imali više prostora za parkiranje, koje jeste veliki problem u Gračanici- kaže vijećnik Hasan Puškar.
Niko ne zna dokle su došle aktivnosti oko preseljenje autobuske stanice iz centra grada u industrijsku zonu, čime bi se stvorila velika površina za parking mjesta.

Horor raskrsnica

Da je stanje saobraćaja u Gračanici dogorjelo do noktiju, najbolje pokazuje raskrsnica kod BKC uz koju je uzak most, a preko koje dnevno prelaze stotine putničkih vozila i teretnjaci, hiljade učenika iz srednjih i osnovne škole.

Ništa bolje stanje nije ni na raskrsnici kod Bolnice, na kojoj vozači iz sporedne ulice na uključenje čekaju i po 15 minuta.

Ovdje bi kružni tok bio spas, ali bi općina za proširenje prostora trebala kupiti jednu privatnu kuću koja je na prodaji, ali za to ne postoji volja.

ostatci-od-semafora-kojih-vise-nema
Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button