BiH

Sindikat Brčko distrikta najavio prvomajsku protestnu šetnju










Sindikat Brčko distrikta jednoglasno je donio odluku o organizaciji, umjesto prvomajskog uranka, mirne protestne šetnje za Međunarodni praznik rada “Prvi maj“ zbog nezadovoljstva uslovima u kojima se nalaze radnici u Distriktu.

Na sastanku predsjedništva Sindikata analizirana je i informacija da iz kabineta gradonačelnika još nije stigao odgovor na zahtjev čelnika te ogranizacije da razgovaraju o zahtjevima Sindikata s novoizabranim gradonačelnikom Zijadom Nišićem.

– Smatramo to jednim vidom omalovažavanja naše uloge i pozicije kao sindikata, i o tome ćemo obavijestiti i međunarodne sindikalne institucije, kao i supervizora – rekao je predsjednik Sindikata Distrikta Igor Babić.

On je naveo da će, ukoliko u međuvremenu i bude nekih pozitivnih pomaka, protestna prvomajska šetnja biti održana.

Sindikat Brčko distrikta pokrenuo je jednosatne štrajkove upozorenja u nekoliko javnih institucija u Distriktu tražeći linearno povećanje plate za sve zaposlene u javnoj upravi u visini od 250 KM, potom plaćanje putnih troškova za sve zaposlene koji nisu rezidentni u Distriktu, kao i uvršavanje njihovih predstavnka u radnu grupu za izradnu novog zakon o platama Brčko distrikta.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button