Svijet

Procurili nevjerovatni detalji o masakru u redakciji Charlie Hebdo













Kalašnjikov kojim je Amedy Coulibaly prije godinu dana počinio pokolj u trgovini košer hranom Hyper Hide, u vrijeme napada na redakciju Charlie Hebdo, bio je s područja bivše Jugoslavije, vjerojatno iz rashodovanih arsenala koji su rasprodavani posljednjih godina, objavili su francuski mediji, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prethodno je istragom nedavnih pokolja u Parizu utvrđeno da su i ti teroristi koristili oružje proizvedeno prije rata u tvornici “Crvena zastava” u Kragujevcu.

Zbog prodaje puške pronađene kod Coulibalyja, ovih je dana u Francuskoj saslušan Claude Hermant, bivši legionar i deklarirani desničar koji je, kako također navode mediji, jedno vrijeme proveo u ratu na ovim prostorima boreći se kao dobrovoljac na hrvatskoj strani.

On je preko tvrtke registrirane na njegovu suprugu preko interneta od jedne slovačke tvrtke kupio veću količinu onesposobljenog oružja, koje je zatim u svojoj radionici popravljao i preprodavao. To je dokazano mikroskopskom analizom tragova na pušci koji odgovaraju tragovima koje ostavlja alat pronađen u Hermantovoj radionici.

Dio oružja prodao je preko jednog poznanika kurdske nacionalnosti, koji je bio u vezi s islamističkim ekstremistima u Bruxellesu, pa je moguće i da je dio oružja korištenog u nedavnim napadima u Parizu do terorista stigao ovim kanalom.

Herman je zbog prodaje oružja završio u pritvoru nekoliko mjeseci prije napada na Charlie Hebdo, a ovih je dana ponovno saslušan nakon što je utvrđeno da je kalašnjikov iz pokolja u Hyper Hideu bio proizveden u “Crvenoj zastavi”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button