Vijesti

Boyle: Izetbegović odbio savjet u vezi sa revizijom tužbe










Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na Američkom univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom u Hagu, bio je gost intervjua “N1 na 1”.

Na pitanje reporterke Aide Hadžimusić da li je zaista realistično očekivati da će Bosna i Hercegovina do 26. februara zatražiti reviziju tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Boyle je odgovorio:

“Meni ne izgleda baš dobro. Ne vidim kako bi Softić mogao izvući situaciju. Bakir Izetbegović je ljetos priznao kako nije urađeno ništa na reviziji od izricanja presude krajem februara 2007. Softić i njegov tim advokata su se trebali prihvatiti posla oko revizije, a nisu. Izetbegović je optimističan samo zbog javnosti, zbog njegove sljedeće kampanje. Iskreno, ne vidim na čemu zasniva optimizam. Pročitao sam presude Karadžiću i Šešelju. Oba su slučaja veoma pažljivo sabotirana, kako bi se osiguralo da unutra ne bude dokaza, koji bi direktno upućivali na Beograd i na Srbiju. Pogotovo Šešeljeva oslobađajuća presuda je očito politička. U tome je trebala biti ogromna količina dokaza o tome kako su Milošević i Beograd usmjeravali Šešelja. Ali toga nije bilo. Problem je u tome što moramo imati odlučujuću činjenicu koja bi promijenila stvari na suđenju 2006, a koja je izažla na vidjelo u zadnjih 6 mjeseci. Sada ne vidim takvu činjenicu. Mislim da će Softić priložiti neke dokumente, ali u konačnici, mislim da to neće dati rezutate, naprosto zato što gospodin Softić nije obavio nikakav posao u vezi sa ovim od 2007. Njegov tim advokata trebao je nadgledati one pravne akcije na Međunarodnom sudu pravde za bivšu Jugoslaviju i sastaviti dosije. Umjesto toga, Bakir je ljetos priznao da se nije radilo ništa. Ovo je nastavljanje sabotiranja tužbe od kada sam je podnio 1993. godine. I znate, kada se to desilo, odmao sam dobio 3 sudska naloga u sljedećih 6 mjeseci, a onda sam otpušten. Ako to nije sabotaža, onda ne znam šta jeste”, kazao je Boyle za N1

Upitan da li je, s obzirom na to da stalno govori o sabotažama u ovom slučaju, takve sabotaže i sam mogao predvidjeti ili eventualno spriječiti, Boyle je rekao:

“Gospođo, učinio sam sve što je u ljudskoj moći kako bih to spriječio. Bilo je i pokušaja da se ova tužba poništi, pa sam osobno došao u Bosnu kako bih to spriječio. Umjesto poništavanja, bila je sabotirana. No, pogledajmo činjenice. Podnio sam tužbu u martu 1993, a suđenja na osnovu te tužbe nije bilo do 2006. To je bilo 13 godina kasnije, to je čisti dokaz sabotaže. A onda je Izetbegović priznao da nisu uradili ništa na reviziji tužbe i to zbog pritiska na bosansku vladu od strane SAD-a, Britanije i Francuske, koje su htjele integrirati Srbiju u NATO i Evropsku uniju”, dodao je on.

“Možete navesti da je Bakir Izetbegović upravo odbio mene i moj savjet. Ne postoji ništa više što mogu uraditi u vezi sa ovim slučajem”, kazao je Boyle za N1.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button