SvijetVijesti

Bundestag danas raspravlja o BiH: Na stolu i odluka o slanju vojnika










Zastupnici njemačkog Bundestaga na današnjoj sjednici raspravljat će između ostalog i o stanju u Bosni i Hercegovini, a u okviru rasprave, koja bi prema najavama trebala trajati 40 minuta, njemački političari razgovarat će o slanju vojnika u BiH i o općoj sigurnosnoj i političkoj situaciji.

Kako je ranije saopćeno iz Bundestaga, zastupnici bi danas trebali prije svega razmatrati odluku vlade o raspoređivanju pripadnika Bundeswehra u okviru operacije EUFOR Althea u BiH.

Prema najavama, zahtjev njemačke vlade odnosi se na slanje do 50 vojnika u BiH koji bi sarađivali s pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine,” navodi se na stranici Bundestaga.

Druga, jednako bitna rasprava, na današnjoj sjednici Bundestaga odnosit će se na usvajanje dokumenta koji su predložile parlamentarne grupe SPD, FDP i Zelenih, a koji nosi naziv “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”.

Između ostalog, SPD, FDP i Zeleni kroz ovaj dokument će pozvati saveznu vladu da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

“Navodne etničke razlike iskorištavaju nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama te pojačavaju i eksploatišu samobogaćenje i održavanje na vlasti. Pojedini lideri se sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje,” ističe se na stranici Bundestaga.

Na kraju, iz parlamentarnih grupa su naglasili kako su Milorad Dodik i Dragan Čović glavni krivci za trenutno stanje.

“Političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika i Dragana Čovića imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom za raznoliko društvo. Prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi je neprihvatljiva i zahtijeva odlučan i čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice,” stoji u zaključku najave.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button