Vijesti

Voda pronađena na Mjesecu – potvrdila NASA







NASA (SOFIA) prvi je put potvrdio vodu na Mjesečevoj površini obasjanoj suncem. Ovo otkriće ukazuje na to da se voda može distribuirati po mjesečevoj površini, a ne ograničavajući se na hladna, zasjenjena mjesta.

SOFIA je otkrila molekule vode (H2O) u krateru Clavius, jednom od najvećih kratera vidljivih sa Zemlje, smještenom na Mjesečevoj južnoj hemisferi. Prethodna promatranja Mjesečeve površine otkrila su neki oblik vodika, ali nisu uspjeli razlikovati vodu od njenog bliskog kemijskog srodnika, hidroksila (OH).

Možda će Vas zanimati i:

Podaci s ovog mjesta otkrivaju vodu u koncentraciji od sto do 412 dijelova na milon – što je približno ekvivalent boci vode od 12 unci – zarobljen u kubnom metru tla rasprostranjenom po površini. Rezultati su objavljeni u najnovijem izdanju Nature Astronomy.

“Imali smo naznake da bi H2O – voda koju poznajemo – mogla biti prisutna na sunčanoj strani Mjeseca”, rekao je Paul Hertz, direktor Odjela za astrofiziku u Upravi za znanstvene misije u NASA sjedištu u Washingtonu. “Sad znamo da je tamo. Ovo otkriće dovodi u pitanje naše razumijevanje Mjesečeve površine i postavlja intrigantna pitanja o resursima važnim za istraživanje svemira. “

Za usporedbu, pustinja Sahara ima sto puta veću količinu vode od one koju je SOFIA otkrila u Mjesečevom tlu. Unatoč malim količinama, otkriće postavlja nova pitanja o tome kako se voda stvara i kako ostaje na surovoj, bezzračnoj Mjesečevoj površini.

Voda je dragocjeni resurs u dubokom svemiru i ključni sastojak života kakav poznajemo. Ostaje da se utvrdi je li pronađena voda SOFIA lako dostupna za upotrebu kao izvor. Prema NASA-inom programu Artemis, agencija želi saznati sve što može o prisutnosti vode na Mjesecu prije slanja prve žene i sljedećeg muškarca na Mjesečevu površinu 2024. godine i uspostavljanja održive ljudske prisutnosti tamo do kraja desetljeća.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button