Valter Tuzlanski

Sve spremno za paljenje olimpijske baklje










Baklja za Olimpijske igre u Parizu 2024. upaljena je sunčevim zrakama na generalnoj probi u drevnoj grčkoj Olimpiji u ponedjeljak uoči službene ceremonije u utorak, koja će obilježiti početak Igara u Francuskoj.

Grčka glumica koja glumi veliku svećenicu upotrijebila je parabolično zrcalo i sunčeve zrake kako bi zapalila baklju u posljednjoj probi prije tradicionalne ceremonije u utorak na rodnom mjestu Olimpijskih igara u staroj Grčkoj.

Ceremonija označava početak štafete baklje po Grčkoj i Francuskoj koja će završiti u Parizu za početak Igara 26. srpnja.

U utorak će plamen biti upaljen pred grčkom predsjednicom republike Katerinom Sakalrapolu, gradonačelnicom Pariza Ane Hidalgo i vodstvom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i malo je vjerojatno da će naići na bilo kakve vremenske probleme s visokim temperaturama i pretežno sunčanim nebom.

U slučaju oblaka koji ne dopuštaju korištenje zrcala za paljenje baklje, kao pričuva koristi se plamen zapaljen tijekom generalne probe.

Nakon što je u utorak zapalila baklju, glumica Meri Mina prenijet će plamen prvom nosiocu baklje, olimpijskom pobjedniku u veslanju Stefanosu Nicokosu, na rubu antičkog olimpijskog stadiona za početak 11-dnevne grčke štafete.

Plamen će potom biti predan organizatorima Igara u Parizu u Ateni 26. travnja prije no što provede noć u francuskom veleposlanstvu u grčkoj prijestolnici, a zatim sljedeći dan otputuje za Francusku na jedrenjaku s tri jarbola Belem.

Olimpijski plamen stići će u Marseille 8. svibnja, a očekuje se da će do 150.000 ljudi prisustvovati ceremoniji u staroj luci grada prije početka francuske etape štafete.Marseille, koji su osnovali grčki doseljenici Fokeje oko 600. godine prije Krista, bit će domaćin jedriličarskih olimpijskih natjecanja.

Francuska štafeta trajat će 68 dana i kulminirati će paljenjem olimpijskog plamena na ceremoniji otvaranja Igara 26. srpnja.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button