BiHLifestyle

Goražde odaje počast ubijenim Srebreničanima: Maraton mira krenuo iz Goražda










Goraždani, predvođeni najuspješnijim ovdašnjim atletičarem svih vremena Zaimom Šumanom, nose poruke podrške narodu Srebrenice, suosjećanje i bol zbog žrtava genocida u Srebrenici i emocije koje se u trenutku ne mogu opisati.
“Krenuli smo iz Memorijalnog centra na Posestri prema Srebrenici i prvi dan ćemo doći u Žepu, večeras oko 18 ili 19 sati. Tu ćemo prespavati i rano ujutro krenuti za Potočare. Djeca su nas ispratila iz Goražda, položili smo cvijeće i nastavljamo dalje.To je jedan neopisiv osjećaj, mora se doživjeti. Kad idete ovim putem, sve vrijeme mislite na te žrtve, tih 8372 ubijena iz Srebrenice, sve vrijeme mislite zašto je tako bilo, zašto je moralo tako biti”, kaže za Klix.ba Emir Hastor, član Atletskog kluba Goražde i učesnik Maratona mira.

Na platou Centra za kulturu, ispred spomenika poginuloj djeci Goražda, učesnike Maratona mira koji će danas spojiti tri tzv. Zaštićene zone UN-a Goražde, Žepu i Srebrenicu, dočekala je tek nekolicina sugrađana. Cvijeće na spomenik poginuloj djeci ali i spomenik goraždanskim braniteljima položili su mališani koji su simbolično ispratili maratonce na dugo putovanje.U tišini proučena je Fatiha pred duše nevino ubijenih.

Goraždanin Fikret Hadžiahmetović koji pamti dešavanja iz jula 1995.godine maratonce je ispartio sa suzama.

“Nemojte zaboravljati jer sve su nas htjeli ubiti“, kazao kroz suze.

Goraždanski atletičari krenuli su prema Žepi preko Ustiprače, Rogatice i Borika da bi, nakon što pređu prvih 84 kilometra stigli večeras u jednu od tzv. zaštićenih zona UN-a gdje će odati počast stradalima. Dolazak u Potočare planiran je 10. jula u popodnevnim satima, nakon što istrče drugu dionicu od 80 km.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button