Sport

FIBA / Razija Mujanović: Počastvovana sam ulaskom u Kuću slavnih













Najbolja bosanskohercegovačka sportašica svih vremena Razija Mujanović sutra će u sjedištu FIBA-e u Ženevi ući u Kuću slavnih.

Mujanović je u svojoj karijeri četiri puta osvajala klupsku titulu prvaka Evrope, a isto toliko puta proglašena je i za najbolju košarkašicu Starog kontinenta.

Počastvovana sam svojim ulaskom u Kuću slavnih i naravno da sam presretna. Jedva čekam da prisustvujem sutrašnjoj ceremoniji na kojoj će biti toliko vrhunskih košarkaša. Presretna sam što u Kuću slavnih ulazim u jednoj takvoj klasi u kojoj se još nalaze Shaquille O'Neal, Toni Kukoč, Dušan Ivković, američki Dream team. To što sam jedina žena u ovoj klasi također mi je veliko priznanje”, rekla je Razija Mujanović.

Prvi naslov osvojila je sa tuzlanskim Jedinstvom 1989. godine, a 1992. na krov Evrope popela se sa španskim klubom Dorna Godella. Još dvije titule osvojila je sa talijanskim Pool Comenseom 1994. i 1995. godine i bez ikakve konkurencije najuspješnija je bosanskohercegovačka sportašica.

“Tek kada sam završila karijeru shvatila sam važnost tih dostignuća. Posebno je impresivno osvajanje titule prvaka Evrope sa Jedinstvom. Nekako kada igraš ideš samo naprijed za rezultatima i težiš da budeš što bolji. Nisi svjestan važnosti svih tih trofeja, a kada jednom završiš karijeru i pogledaš iza sebe shvatiš da si napravio velike rezultate”, istaknula je Mujanović.

Mujanović je s reprezentacijom Jugoslavije osvojila srebrenu medalju na Olimpijskim igrama 1988. godine i Svjetsko prvenstvo 1990. godine. Uspjela je Mujanović osvojiti i zlatnu medalju s reprezentacijom Bosne i Hercegovine u Montpellieru 1993. godine na Mediteranskim igrama.

“U tom periodu bilo je teško skupiti igračice. Nekoliko nas je bilo u inostranstvu, ali je bilo i košarkašica koje su došle iz Bosne i Hercegovine. Bilo nas je teško okupiti te 1993. godine. Recimo Tima Đebo je stigla iz Tuzle i mnogo nam je pomogla jer smo bile deficitarne na toj poziciji. Imale smo petorku i još četiri igračice na klupi. Nismo dakle imale ni puni sastav. Vodila nas je velika želja.Imale smo motiv da damo svoj doprinos za državu koja je bila u ratu. Kada već nismo bile tamo, željele smo svojim rezultatima promovisati Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Mujanović.

Mujanović ističe kako mlade košarkašice u Bosni i Hercegovini uvijek trebaju vjerovati u sebe i željeti više kako bi ostvarile vrhunske rezultate.

“Nikada ne trebaju odustajati od svojih ciljeva. Uvijek trebaju težiti ka nečemu višem. Ukoliko osvojite jednu titulu prvaka u svojoj državi, morate željeti drugu, pa potom i titulu prvaka Evrope. I kada osvojite jednu, trebate težiti ka novim. Uvijek pred sebe morate postavljati ciljeve i raditi sve da ih ostvarite”, istaknula je Mujanović.

Najbolja bh. sportašica ističe kako je Bosna i Hercegovina talentovana nacija i kako se mogu postići bolji rezultati.

“Naravno da mogu, mi smo izuzetno talentovana nacija. Možemo do puno boljih rezultata i u muškoj i u ženskoj košarci. Treba nam ozbiljan pristup i ozbiljan rad. Moramo uključit stručnjake i napraviti četverogodišnji plan. Ne možemo stvoriti šampione preko noći.Moramo graditi i reprezentaciju i klubove, graditi evropsko iskustvo i doći ćemo do rezultata”, rekla je Mujanović.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button