BiH

UPOZORENJE METEOROLOGA: Stigao je novi toplotni val, pripremite se!













Počeo je novi toplinski val koji će biti izraženiji od dosadašnjih, ne samo zbog vrijednosti temperature koje će ponegdje doseći i rekordne vrijednosti već i zbog trajanja, upozorili su meteorolozi.

Pritjecanje izrazito toplog zraka s jugozapada nastavlja se i idućih dana. Vrijeme će biti pod utjecajem polja povišenog, a od sredine sedmice srednjeg i malo sniženog tlaka zraka, a frontalni poremećaji će nas do daljnjeg zaobilaziti.

Sa zadržavanjem tople zračne mase toplina će se prema kraju sedmice akumulirati.  Već od utorka najviša dnevna temperatura zraka bit će u mnogim predjelima viša od 35 Celzijevih stepeni, a u drugoj polovini sedmice nerijetko će vrijednosti biti između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva, lokalno moguće i viša.

Vrlo vrući dani, tople i vrlo tople noći potrajat će cijelu sedmicu.

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, naročito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, hronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru. Također treba pripaziti na domaće životinje, kućne ljubimce – toplinski će stres utjecati i na sav biljni i životinjski svijet.

Potrebno je rashladiti životni prostor i objašnjava kako to učiniti ako nema rashladnih uređaja; da se treba kloniti vrućine, izlazaka, rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, preporučuje se izbjegavanje alkohola, šećera i hrane bogate  bjelančevinama, te čuvanje lijekova u hladnjaku.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button