BiH

Ko će prenosti velike sportske događaje i takmičenja?










Svjedoci smo bili tome, da prošli mjesec oko 2/3 domaćinstava u BiH nije moglo pratiti utakmice Evropskog prvenstva u košarci, jer ih javni RTV servis nije mogao ili nije htio kupiti, o čemu je udruženje kablovskih operatera BiH poslalo opširno pismo Parlamentu BiH.

Da li ćemo i u buduće biti suočeni sa situacijom da velika sportska tamičenja ne možemo pratiti iz bilo kog razloga na javnim servisima ili će se ipak pronaći rešenje? O ovom problemu razgovarli smo sa Momčilom Novakovićem predsjednikom parlamentarne Komisije za saobraćaj i komunikacije.

TV K3: Na jednoj strani crni ekrani, na drugoj obaveza plaćanja RTV takse. Zašto? Šta ćete napraviti u vezi toga, pošto AKOP navodi niz nepravilnosti?

Novaković: – Plaćanje takse je obaveza,ali i adekvatna usluga je takođe obaveza.

Član 10.Zakona o BHRT-u glasi:
“Radi ostvarivanja interesa cjelokupnog stanoviništva BiH, BHRT je dužan da obezbjedni pokrivanje najvažnijih kulturnih, sportskih, zabavnih i drugih događaja koji se održavaju u zemlji i svijetu.
Emiteri čiji program nisu dostupni cjelokupnom stanovništvu BiH nemaju pravo za dovijanje ekskluzivnih prava za sledeće sportske događaje: olimpijske igre, svjetska i evropska prvenstva u fudbalu, košarci, rukometu i drugim sportovima, utakmice u okviru zvaničnih međunarodnih takmičenja u kojima nastupa reprezentacije BiH i međunarodna tamičenja koja se održavaju u BiH. BHRT će učiniti sve napore da stekne ekskluzivna prava na sve važne događaje, kako su definisani i pobrojani u stavu (2) ovog Člana.”
Jasno je da čl.3 ovog zakona ne daje mogućnost otkupa prava emiterima čiji program nije dostupan cjelokupnom stanovništvu u BiH. Tim članom su precizirani takvi događaji.
Parlament je donio zakon i mi još jedino možemo upozoriti one koji su obavezni da taj Zakon provedu, – rekao je za portal TV K3 Momčilo Novaković, predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

TV K3: RAK tvrdi da Vijeće ministara nije izradilo listu važnih događaja od javnog značaja čiji prenosi moraju biti dostupni svim građanima BiH – naprimer Srbija je već izradila tu listu. Ko će potražiti krivca?

Novaković : – Mislim da pitanje treba postaviti drugačije:”Ko je odgovoran”

Odgovor je složen: Prvo,ponovo se vraćam na čl.10 Zakona o BHRTu i na obavezu RAKa da o tome brine kao regulator i drugo,odgovornost ministarstva koji nije napravilo dovoljno da se taj član poštuje ili pak na nivou sistema utvrdi lista, kaže Novaković.

TV K3: Hoćete li znati zaštiti javni servis od privatnih kompanija koje, kako AKOP navodi, prodaju programe javnog RTV servisa a na drugoj strani javnim servisima tih programa nisu plaćali? Neki kablovski operateri u BiH su zatražili pomoć Parlamenta pri rešavanju problema »SportKlub« koji, kako tvrde, ruši tržište telekomunikacija u BiH. Navode da Sport Klub nije izvršio pravosnažnog rešenje Konkurenicjskog vijeća BiH, a da Vijeće 18 meseci u fioci drži nerešen njihov predlog za prinudno izvršenje rešenja.

Novaković : – Nažalost, Parlament tu ne može uraditi mnogo, ali Konkurencijsko vijeće može i mora.
Rješenje mora biti provedeno ali se mora zatraziti pomoć Suda. Ne može neki službenik to držati u fioci. Što se tiče zaštite Javnih servisa niko ne može bolje da ih zaštiti od njih samih, ali oni iz nepoznatih razloga ne koriste raspoloživa sredstva.

TV K3: Da li Vaša komisija smatra da ne treba dozvoliti narušavanja tržišta telekomunikacija i zloupotrebe monopolnog položaja, te da na takve slučajeve treba efikasno reagovati, što – kako pišu operateri – organi BiH nisu učinili?

Novaković : – Naravno, apsolutno podržavamo organizovano, slobodno i otvoreno tržiste telekomhnikacija bez zloupotreba monopola. RAK o tome mora voditi više računa prilikom izdavanja dozvola za rad, a Konkurencijsko vijeće prilikom rada.

TV K3 : Imaju li organi BiH snage (što se tiče sportskih prenosa) sprečiti da građani ne dobijaju više crne ekrane i postići da ne moraju menjati operatera kako bi gledali prenose važnih sportskih događaja?

Novaković : – Nadležni organi moraju imati snage da istraju na postovanju Zakona. Ja sam siguran da će se stvari mijenjati na bolje, zaključio je Novaković za naš portal.

Gledaocima ostaje da se nadaju da će ovaj problem biti riješen u protivnom biće prinuđeni da neke od najznačajnijih sportskig događaja gledaju na “divlje” preko raznih live strimova.

Izvor: TVK3



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button