LifestyleU fokusu

ŠEJTAN SOFRA: Najljepši zalazak sunca u Turskoj – prizor kakav se viđa samo na slikama velikih umjetnika (FOTO)










PIŠE: Vedran Jahić

Prvo što mi pada na pamet pri spomenu Šejtan sofre? Izlet na Šejtan sofru? Šta to serviraju gore na planini, na čijem se ulazu nalazi veliki kip samog Sotone? Vradžbine, vatra, pakt sa đavolom…

Možda će Vas zanimati i:

Neeee… daleko od toga. Radi se o prelijepom vidikovcu, planini na čijim obroncima leži Sarimsakli, zemlja bijelog luka, kako bi Turci rekli. Budete li u prilici posjetiti ovo mjesto veličanstvenog pogleda na okolna otočja Turske i Grčke, te bajkovit zalazak sunca, nipošto to nemojte propustiti!

Naime, planina Šejtan sofra se nalazi nedaleko od ljetovališta Sarimsakli i grada Ayvalika, na zapadu Turske. Jedna od legendi kaže da je planina dobila naziv „đavolja trpeza“ upravo po „gidi“ koju je na tom prostoru napravio šejtan nakon što je protjeran iz Raja.

Ono što je zanimljivo svim posjetiocima je otisak đavoljeg stopala, danas okružen kavezom. Na tom mjestu možete baciti novčić, zavezati maramicu sa napisanom željom i pridružiti se mnogima u očuvanju ove legende.

Inače, cjelokupan prostor vidikovca je odličan za relaksaciju na čistom vazduhu, a tu je i vjetrić koji  konstatno puše, te restoran i kafići za osvježenje. Samo se nemojte izgubiti u cijeloj ljepoti okruženja i panorami ostrva, koje vidite kao „na dlanu“, kako ne biste propustili ono po čemu je Šejtan sofra najviše prepoznatljiva – zalasku sunca, koji se nažalost tako brzo odvije, da ostanete bez daha i konstantno želite reprizu! To je prizor kakav se viđa samo na slikama umjetnika!

Zato svakako preporučujem da prilikom ljetovanja u ovom dijelu Turske, prošetate do Šejtan sofre, zauzmete finu poziciju prema zalasku sunca, napravite fotke za pamćenje i uživate u društvu svojih voljenih.

VEZANI ČLANAK:

http://radiokameleon.ba/2017/08/19/skeptican-nakon-jednog-dana-shvatio-da-turska-idealno-mjesto-ljetovanje-bosanaca-hercegovaca-videofoto/



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button