BiH

Mandić: Zakon o medicinskoj oplodnji u Parlamentu FBiH početkom godine










U 2017. godini jedan od prioriteta u radu Federalnog ministarstva zdravstva bit će donošenje zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

– Prednacrt zakona je upućen jantonima na saglasnost. Već smo dobili pet, šest saglasnosti od određenih kantona, tako da se nadam da će u januaru biti u parlamentarnoj proceduri – izjavio je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Možda će Vas zanimati i:

Izvantjelasna oplodnja

Kaže da prema važećoj legislativi sada postoji mogućnost da županije financiraju dva postupka izvantjelasne oplodnje.

– U prednacrtu zakona predložili smo da se na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja mogu obaviti tri pokušaja intrauterine inseminacije, odnosno pet pokušaja izvantjelesne oplodnje, uz obvezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu – objašnjava Mandić.

Trenutno su u Federaciji BiH prema važećoj legislativi predviđena dva postupka na teret zdravstvenog osiguranja, ali se ova odluka različito primjenjuje, odnosno ne primjenjuje u praksi, a koji ima u RS-u i regionu.

Budući da prema statističkim podacima 17 posto brakova ima ovaj problem, zakon će, dodaje Mandić, parovima stvoriti preduvjete da osjete radost obitelji i doprinese natalitetu u BiH, koji je u značajnom opadanju.

Evropski parlament poziva evropske zemlje da osiguraju dostupnost dijagnostičkih i terapeutskh metoda za neplodne parove i da metode potpomognute oplodnje budu inkorporirane u populacijsku politiku svih zemalja.

Osim toga, Mandić ističe da će Federalno ministarstvo zdravstva prioritetno raditi da se što prije u parlamentarnu proceduru uputi zakon o sanaciji zdravstvenih ustanova.

– Također, u proceduru moramo pustiti novi zakon o zdravstvenoj zaštiti i novi zakon o zdravstvenom osiguranju. Iako imamo ove zakone, po zaključku Doma naroda mi smo u obavezi izraditi novi modificirani zakon o zdravstvenoj zaštiti. Puno bi zahtijevalo, ako bismo amandmanski djelovali na važeći Zakon – tvrdi Mandić.

Očekuje da u prvoj polovini 2017. godine zakoni o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju, kao temeljni zakoni u području zdravstva, budu upućeni u parlamentarnu proceduru.

Napraviti državu

Govoreći o 2016. godini priznaje da nije posebno zadovoljan stanjem u zdravstvenom sektoru, koje je još „teško“.

– Moramo napraviti državu, a država se pravi tako što se poštuju zakoni, uplaćuju doprinosi, ne izbjegavaju obveze za mirovinsko i zdravstveno… Vlade ne opraštaju takve obveze. Mi još smatramo da je zdravstvo besplatno i da zdravstvene ustanove ne mogu propasti. Pružate što više kvalitetnijih usluga, a ne možete to naplatiti i vi ste na gubitku – pojašnjava Mandić.

Rad Ministarstva zasnivat će se i na aktivnostima u vezi odgovaranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

– To će uglavnom podrazumijevati dosta usuglašavanje, pri čemu nećemo imati stručnih problema – zaključio je u intervjuu za Fenu federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Izvor: oslobodjenje



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button